Connect with us

MAI solicită derogare de la Ordonanța Austerității pentru achiziția de autovehicule în valoare de 200 milioane lei

image 2024 04 15 27057938 41 masina politie 750x420 1 - Moldova Invest

Național

MAI solicită derogare de la Ordonanța Austerității pentru achiziția de autovehicule în valoare de 200 milioane lei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență prin care solicită derogare de la Ordonanța Austerității pentru achiziția de autovehicule în valoare de până la 200 milioane lei, până la sfârșitul anului 2024

Documentul a fost postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Conform proiectului, fondurile necesare pentru aceste achiziții vor proveni din veniturile generate de Direcția Permise și Înmatriculări, mai precis din confecționarea și valorificarea plăcilor cu numere de înmatriculare reflectorizante. Autovehiculele achiziționate, inclusiv autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete, vor fi distribuite către toate direcțiile subordonate MAI.

În fundamentarea acestei inițiative, MAI menționează că aproximativ 30% din parcul auto actual al instituției are o rulaj de peste 100.000 kilometri, 39,3% dintre vehicule au o vechime cuprinsă între 5 și 10 ani, iar 22,6% au o vechime de peste 10 ani. De asemenea, în fundamentare sunt amintite situațiile războiului din Ucraina și din Orientul Mijlociu, deși nu este clară legătura directă cu achiziția de vehicule.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Se contruiește o nouă autostradă crucială pentru turismul românesc!

Redăm, integral, textul OUG:

“Art. 1 – Prin derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, aplicabile în anul 2024 potrivit art. XVI din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, cu modificările și completările ulterioare, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la data de 31 decembrie 2024, structurile/instituțiile din cadrul/subordinea Ministerului Afacerilor Interne pot achiziționa autoturisme…

… Art. 2 – Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări, să achiziționeze, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, potrivit prevederilor legale în vigoare, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze și motociclete necesare desfășurării în bune condiții a activităților operative a structurilor/instituțiilor din cadrul/subordinea ministerului, din excedentul activității finanțate integral din venituri proprii de confecționare și valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum și aprovizionarea cu acestea în formă brută și să efectueze plăți în limita sumei de 200.000 mii lei cu TVA…

…Art. 4 – Se autorizează Ministerul Afacerilor Interne să transmită Ministerului Finanțelor, în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, propunerile pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare în structura bugetului de stat, precum şi în volumul şi structura bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2024.

Art. 5 – Se autorizează Ministerul Finanțelor să aprobe propunerile prevăzute la art. 4 în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, avertizează: "Evaziunea fiscală în România rămâne constantă, pierderi de 32-33 de miliarde de euro anual"


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top