Connect with us

Majorare semnificativă a salariului minim și reformă fiscală propusă de Guvern

portmoneu cu bani - Moldova Invest

Național

Majorare semnificativă a salariului minim și reformă fiscală propusă de Guvern

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Începând cu 1 septembrie, salariul minim va fi majorat pentru toți angajații, ajungând la 3300 de lei brut. În același timp, în sectorul construcțiilor, salariul minim va fi crescut la 4500 de lei

Guvernul a anunțat că intenționează să continue creșterea salariului minim, iar din 1 ianuarie 2024 acesta va fi majorat la 3750 de lei.

De asemenea, există planuri pentru modificarea legislației fiscale, care ar putea include eliminarea unor facilități fiscale acordate anterior. Premierul Marcel Ciolacu a propus aceste schimbări, având în vedere că acordarea de facilități fiscale a dus la pierderi estimate la 75 de miliarde de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cum să poți reduce consumul de electricitate din casă cu până la 50%: OPT reguli de respectat

În ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată (TVA), s-a convenit să fie redusă la doar două cote începând cu luna septembrie. În prezent, există mai multe derogări de la cota standard de 19%, printre care și cea de 5% aplicată pentru cultură, cărți, manuale școlare, unele servicii turistice, tranzacții imobiliare și hrană pentru animale.

Comisia Europeană a cerut eliminarea acestor derogări, cu excepția TVA de 5% aplicată la protezele medicale. În continuare, ar urma să existe o cotă redusă de 9% pentru alimente, medicamente și servicii HORECA (Hoteluri, Restaurante, Cafenele).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Traseul montan al autostrăzii A8, în execuție în cursul acestui an

De asemenea, discuțiile din Coaliție vizează și impozitele plătite de marile companii. Există divergențe de opinie între PSD și PNL în ceea ce privește luarea unor decizii cu privire la aceste impozite.

Este important de menționat că o nouă rundă de negocieri pe aceste subiecte este programată între liderii Coaliției pentru a găsi un consens asupra măsurilor propuse.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top