Connect with us

Marcel Boloș: „2,33% deficit bugetar după 5 luni nu este de joacă. Este în interesul României să gestionăm deficitul!”

marcel bolos - Moldova Invest

Național

Marcel Boloș: „2,33% deficit bugetar după 5 luni nu este de joacă. Este în interesul României să gestionăm deficitul!”

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, subliniază importanța implementării unui plan de măsuri pentru gestionarea deficitului bugetar în România, cu scopul de a evita reducerea fondurilor destinate investițiilor.

Acest plan urmează să fie aprobat de către coaliție. Într-un interviu acordat postului Digi24, ministrul a menționat posibilitatea eliminării unor facilități fiscale.

„Este o realitate. Sunt 5 luni de restricție bugetară, 2,33% din PIB deficitul bugetar, 37 miliarde de lei, aceasta este realitatea astăzi. Nu putem sta cu mâna în sân, pentru că după 5 luni, 2,33% deficit bugetar nu este de joacă și, tocmai, încă de la audieri și de la primele zile de mandat, de două săptămâni – aceasta este a doua săptămână de când am mandatul de ministru al Finanțelor – m-am concentrat pe acest plan de măsuri, care urmează să fie agreat la nivelul Coaliției și să putem gestiona corespunzător riscul de deficit bugetar”, a spus Boloș într-o conferință de presă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Ciolacu propune un echilibru între impozitarea pe muncă şi impozitarea pe capital pentru a evita crizele sociale

„Este în interesul României ca să gestionăm corespunzător deficitul bugetar, pentru a nu afecta investițiile, care sunt șansa noastră pentru dezvoltare pe termen lung și aceasta este abordarea corectă în prezent pentru ca acest plan de măsuri să intre în vigoare și să putem să închidem anul bugetar la nivelul țintei deficitului bugetar asumate de Comisia Europeană – 4,4% din PIB”, a adăugat el.

Fiind întrebat ce fel de măsuri ar urma să intre în vigoare, ministrul a răspuns: „După ce o să definitivăm și o să vedem fiecare scenariu pe care l-am luat în discuție, avem și impactul bugetar”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Pas important în MODERNIZAREA FEROVIARĂ. România a primit primul tren electric achiziționat după mai bine de două decenii!

„Ar fi nedrept să vă spun acum măsuri din planul pe care îl avem în vedre şi după aceea ele să nu fie puse în aplicare, mai mult, să inducem această stare de panică în rândul contribuabililor, dar este o certitudine că acest plan trebuie pus”, a adăugat ministrul.

Boloș a spus că eliminarea unor facilități fiscale este una dintre propunerile pe care o va înainta coaliției de guveranare, pentru a acoperi noile cheltuieli prevăzute de Guvern.

„Sunt anumite reguli în facilitățile fiscale care ar trebui să fie comune pentru toți. Avem situații în care anumiți beneficiari de facilități fiscale nu plătesc contribuția la asigurările sociale de sănătate. Sunt alții care plătesc contribuția la fondurile de pensii private, alții nu. Propunerea cu care vom merge și o vom supune discuției în coaliție va fi aceea de aliniere a regulilor, pe care le avem în sistemul de facilități fiscale. Avem 3 mari beneficiari: IT, agricultură și construcții. Și aici vom încerca să uniformizăm aceste reguli de aplicabilitate. Adică nu putem discuta de o categorie de beneficiari de facilități fiscale care este tratată diferit față de altă categorie”, a spus el.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Greva angajaților CNAS a ÎNCETAT. Proiectul de lege care prevede creşteri salariale CAS a fost ADOPTAT de Camera Deputaţilor


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top