Connect with us

Marcel Boloș: ‘Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat!’

marcel bolos - Moldova Invest

Național

Marcel Boloș: ‘Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat!’

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

‘Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat!’, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o intervenție televizată, în contextul vizitei pe care premierul Marcel Ciolacu o are astăzi la Bruxelles.

„Noi avem angajamentul asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență în ceea ce privește reforma fiscală a impozitelor și taxelor. Din acest punct de vedere, a fost întocmit un raport al Băncii Mondiale în care sunt formulate câteva recomandări. Unele sunt măsuri structurale, adică au un impact bugetar semnificativ și sunt pe termen lung, iar pe de altă parte, din aceste măsuri, nu sunt atât de relevante pentru discuția care ține de reforma fiscală.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Jumătate dintre femeile care lucrează resimt un nivel de stres mai mare decât în urmă cu un an

Pe de altă parte, noi avem conturat un plan de măsuri fiscale care a fost agreat în coaliția de guvernare, iar Comisia analizează acest plan raportat la angajamentele asumate prin PNRR.

Pot să vă spun că măsurile consistente din raportul Băncii Mondiale, unele sunt imposibil de adoptat. Vă dau doar un exemplu, pentru a fi limpede pentru toată lumea. A aduce TVA-ul la o singură cotă standard de TVA, de 19%, ar însemna să renunțăm la cota redusă de 5% și la cea de 9%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   #MEAT a lansat o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor, prin care se dorește finanțarea a 1000 de firme!

În jalonul următor, adică în jalonul 207, scrie că va intra în vigoare noua lege privind Codul Fiscal ținând cont de recomandările Băncii Mondiale.

Noi încercăm prin planul de măsuri fiscale aprobat să nu fim atât de agresivi din punct de vedere al reformei bugetare. V-am dat ca exemplu TVA-ul care ar avea consecințe asupra alimentelor, cresc de la 9 % la 19%, deci este imposibil!

Toate măsurile depind de discuția pe care o va avea domnul prim-ministru și depind foarte mult de ce măsuri mai gândim noi astfel încât să nu afectăm mediul de afaceri și populația și să asigurăm sustenabilitatea pentru aceste reforme”, a susținut Marcel Boloș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Piesele pentru industria auto domină topul exporturilor României în 2023


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top