Național
Mașinile second-hand aduse în România, mai susceptibile la fraudarea kilometrajului!
Mașinile second hand, deși sunt mai accesibile decât cumpărarea unei mașini noi direct de la dealer, poate avea multe nereguli. Practici precum fraudarea kilometrajului și ascunderea daunelor sunt fenomene întâlnite frecvent pe piața europeană a mașinilor rulate, ceea ce înseamnă că achiziționarea unui vehicul second hand poate duce la costuri de întreținere mai mari, probleme mecanice de siguranța.
Potrivit unui studiu efectuat în România de compania de analize auto carVertical, există indicii că mașinile mai ieftine din țară prezintă un risc mai mare de a avea kilometrajul falsificat.
Simplificat, mașinile ieftine vin cu riscuri crescute
Conform cercetărilor, una din șapte mașini la mâna a doua din România are kilometrajul redus, ceea ce semnifică o practică destul de obișnuită a falsificării kilometrajului. Această constatare sugerează că viitorii proprietari de mașini ar trebui să fie precauți când achiziționează un vehicul. În contextul acesta, riscul cel mai înalt de a cădea pradă unei astfel de înșelăciuni apare în cazul cumpărării unei mașini într-o plajă de preț de până la 24.700 de lei, unde 15,4% din toate vehiculele din această categorie prezintă kilometraj falsificat.
„Cumpărătorii care se orientează către mașini mai ieftine în România se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de a întâlni falsificări ale kilometrajului. Cu toate acestea, trebuie menționat că șansele de a cumpăra o mașină cu kilometraj fals sunt destul de ridicate și în alte intervale de preț. În cazul achiziționării unei mașini scumpe cu kilometraj falsificat, costurile neprevăzute de întreținere și devalorizarea semnificativă sunt inevitabile”, afirmă Matas Buzelis, directorul de comunicare al carVertical.
Dintre toate mașinile verificate de carVertical în România, cu prețuri între 24.700 și 49.300 de lei, 14,1% au prezentat kilometraj redus. În cazul unei mașini cu astfel de modificări, nu doar că valoarea acesteia se reduce, ci se complica și programarea reviziilor.
Vehiculele cu valori de peste 222.000 de lei sunt considerate cele mai sigure din acest punct de vedere, doar 10,3% dintre ele având înregistrat un kilometraj fals. Cu toate acestea, acest procent reprezintă o cifră considerabilă, iar șoferii care optează pentru astfel de mașini riscă pierderi semnificative din cauza acestor falsificări ale kilometrajului.
O jumătate dintre mașinile din România prezintă semne de daune anterioare
Deși șansele de a achiziționa mașini cu kilometraj fals în România sunt similare cu cele din alte țări din Europa Centrală și de Est, cercetarea carVertical arată că este mult mai dificil să evitați mașinile care au înregistrate daune anterioare în istoricul lor.
Aproximativ 40,9% dintre mașinile din România cu prețuri de până la 24.700 de lei au fost implicate în accidente sau au suferit alte tipuri de daune în trecut. Proporția de mașini cu astfel de probleme crește odată cu valoarea acestora.
„Chiar dacă în declarații mașinile mai ieftine par să prezinte mai puține daune, acest lucru poate fi atribuit faptului că proprietarii acestor autoturisme ignoră adesea loviturile sau zgârieturile minore. Pe de altă parte, posesorii de mașini mai scumpe obișnuiesc să declare toate daunele la asigurare”, explică Buzelis.
Mașinile cu prețuri de peste 222.000 de lei înregistrează cel mai mare procent de avarii, 51,1% dintre acestea suferind accidente în trecut.
Un expert auto susține că un vehicul cu daune anterioare poate dezvolta probleme mecanice sau de siguranță, ambele putând duce la costuri substanțiale de reparații. Din acest motiv, verificarea amănunțită a unui vehicul înainte de achiziție este esențială.
