Național
Ministerul Agriculturii, acuzat de negocieri deficitare pentru compensarea fermierilor afectați de importurile de grâu din Ucraina
Ministerul Agriculturii, acuzat de negocieri deficitare pentru compensarea fermierilor afectați de importurile de grâu din Ucraina, duce la cel mai mic nivel de despăgubiri pentru România comparativ cu Polonia și Bulgaria
„Toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii. Aceste sume se bazează pe documentele pe care le-au prezentat ministerele agriculturii din cele trei țări. România este în mod clar dezavantajată, având în vedere că prin țara noastră a trecut cea mai mare cantitate de grâne din Ucraina”, a scris pe Facebook Dan Motreanu.
„Vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români. Recent, am solicitat Comisiei Europene, împreună cu colegul meu Daniel Buda, măsuri pentru sprijinirea producătorilor români de cereale. Ni s-au alăturat colegii din grupul PPE România şi o serie de eurodeputaţi din statele învecintate. Chiar zilele acestea, am obţinut promisiunea sprijinului pentru fermierii români, din partea preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la întâlnirea de la grupul PPE. (…) Însă, negocierea, prezentarea datelor, partea tehnică sunt atribuţii care revin Ministerului Agriculturii“, a mai punctat Dan Motreanu.
Dan Motreanu, prim-vicepreședintele PNL, afirmă că, deși România va primi cea mai mică compensație din partea Comisiei Europene pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina, în comparație cu Polonia și Bulgaria, se vor continua eforturile pentru a obține fonduri suplimentare pentru fermierii români.
Cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Pe de altă parte, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, potrivit unei surse citate de wall-street.
România va primi cea mai mică sumă
România va primi cea mai mică sumă de 10 milioane de euro, comparativ cu Polonia, care primește 30 de milioane de euro și Bulgaria, care primește 16 milioane de euro.
„Nu există suficiente capacităţi de stocare în statele membre iar cantitatea de cereale blocată în regiunile de graniţă provoacă o competiţie neloială. Exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu, iar preţul unei tone de grâu a scăzut cu peste 100 de euro.
Fermierii din România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova nu pot valorifica producţia lor la preţuri care să acopere costul de producţie, cu atât mai puţin să genereze profitul minim necesar pentru asigurarea traiului zilnic. În aceste condiţii, fermierii nu îşi mai pot continua munca”, a arătat prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu.
„Fermierii români sunt dezavantajați de concurența cerealelor provenite din Ucraina”
Dan Motreanu mai subliniază că prin prezentarea argumentelor adecvate, situația poate fi schimbată, deoarece fermierii români sunt afectați negativ de competiția generată de importurile de cereale din Ucraina.
„România a ajutat și ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul țării noastre. În același timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români.”
Acesta a transmis și că România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre, dar în acelaşi timp, trebuie avute în vedere interesele fermierilor români.
Ar fi de știut faptul că decizia Comisiei Europene de a acorda sau de a refuza compensații pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina se bazează pe criterii specifice și este luată independent de orice partid sau mișcare politică dintr-un anumit stat membru al UE.
Aceste criterii includ evaluarea impactului importurilor de cereale din Ucraina asupra producătorilor europeni de cereale, precum și disponibilitatea fondurilor pentru a acorda compensații.
Ce se petrece la nivel internațional? Un partid care a pornit din protestul fermierilor a obținut o victorie neașteptată în alegerile din Olanda.
Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB) a obținut aproximativ 20% din voturi în alegerile parlamentare din cele 12 provincii ale Olandei. Acum este pe cale să devină cel mai mare partid în Camera Superioară a Parlamentului olandez, după cum relatează BBC.