Connect with us

Ministerul Culturii preia administrarea investițiilor cinematografice

384499734 864181618399436 2496695618903925877 n e1696399753629 - Moldova Invest

Național

Ministerul Culturii preia administrarea investițiilor cinematografice

Ministerul Culturii și Oficiul de Film și Investiții Culturale au preluat administrarea programului destinat a stimula investițiile în domeniul cinematografiei

Transferul acestui mandat, anterior sub egida Ministerului Economiei, Antreprenorialului și Turismului, are loc în contextul în care, după ce programul de sprijin a fost lansat în 2018, a ajuns într-un blocaj administrativ în 2021.

Se întâmplă în ciuda faptului că, în cei trei ani de funcționare, a reușit să atragă un număr impresionant de producții, atât naționale, cât și internaționale.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, subliniază importanța acestei mișcări: “Este, probabil, cel mai semnificativ moment din planul Ministerului Culturii de reluare a programului de sprijin pentru industria cinematografică.”

Ministrul Culturii își exprimă încrederea că procedura propusă de Minister, aflată în prezent în etapa de consultare publică, va adresa eficient blocajele administrative și va reporni finanțarea într-un mod transparent și eficace.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul urmează să prelungească plafonarea preţurilor poliţelor RCA până la sfârșitul anului

Ministrul Culturii a anunțat formarea unei Comisii de Film, alcătuită din experți, care va lucra împreună cu Oficiul de Film și Investiții Culturale

„În continuarea măsurilor de repornire a programului de sprijin pentru industria cinematografică, Ministerul Culturii a elaborat și publicat spre consultare procedura de decontare a cererilor de plată și invită experții în domeniul producției de film să își exprime intenția de a participa în cadrul Comisiei de Film în România care va soluționa proiectele depuse în sesiunile 2018 – 2020.

Început în 2018 în lipsa unui cadru legislativ complet, acest program de finanțare s-a derulat timp de trei sesiuni, atrăgând un număr mare de producții naționale și internaționale, pentru ca, din anul 2021, să se afle într-un total blocaj administrativ.

raluca turcan cultura e1696399487110 - Moldova Invest

Grupul de experți din cadrul Ministerului Culturii a elaborat proiectul procedurii de gestionare şi verificare a proiectelor preluate, de încheiere a acordurilor de finanţare şi de efectuare a plăţilor aferente schemei de ajutor de stat privind sprijinirea industriei cinematografice în cadrul în cadrul Oficiului de Film și Investiții Culturale, un act normativ așteptat de întreaga industrie de peste cinci ani.

Procedura este menită să asigure un proces de analiză și soluționare a proiectelor depuse în sesiunile 2018, 2019 și 2020 în mod transparent, eficient și imparțial.

După parcurgerea procesului de consultare publică, procedura va fi adoptată prin hotărâre a Guvernului și va fi pusă în aplicare imediat de către Oficiul de Film și Investiții Culturale.

În același timp, doresc să anunț faptul că, începând de marți, 3 octombrie, Ministerul Culturii va primi scrisori de intenție privind numirea membrilor Comisiei de Film în România, grupul de experți care va lucra alături de Oficiul de Film și Investiții Culturale pentru a soluționa cererile de finanțare și de decontare pentru proiectele eligibile.

Invit toți experții eligibili să își exprime intenția de a participa la reluarea acestui proiect extrem de important pentru România și care va readuce producției de opere audiovizuale din România prestigiul pe care îl merită.” a declarat Ministrul Culturii, Raluca Turcan.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor a contractat un împrumut de 347,3 milioane de lei de la bănci

Totodată, Ministrul Culturii a anunțat formarea unei Comisii de Film, alcătuită din experți, care va lucra împreună cu Oficiul de Film și Investiții Culturale pentru a soluționa cererile de finanțare.

Apelul este clar – se caută experți dedicați și pasionați care să contribuie activ la revigorarea unei industrii care, potrivit Ministrului Turcan, merită cu prisosință un loc de frunte în panorama culturală românească.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Adrian Câciu: „Au fost transmise declarații de cheltuieli de peste 900 de milioane de euro, care se vor adăuga în curând la totalul sumelor rambursate de către Comisia Europeană.”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top