Connect with us

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a României 2025-2035

strategie energetica - Moldova Invest

Național

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a României 2025-2035

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a României 2025-2035 cu perspectiva anului 2050. Documentul va fi dezbătut până la data de 13 iulie, apoi va fi propus spre aprobare în Guvern.

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică Strategia Energetică a României 2025-2035

Conform comunicatului de la minister, acesta este un document strategic ce conturează viziunea și stabilește obiectivele esențiale pentru dezvoltarea sectorului energetic național. Totodată, documentul evidențiază reperele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic.

“Acesta este un document programatic care definește viziunea și stabilește obiectivele fundamentale de dezvoltare a sectorului energetic național. De asemenea, documentul indică reperele naționale, europene și globale care influențează și determină politicile și deciziile din domeniul energetic.

Strategia Energetică ia în considerare schimbările economice, tehnologice și geopolitice pe plan global și regional, precum și provocările majore impuse de necesitatea tranziției verzi, de fluctuațiile piețelor și de poziția strategică a României ca graniță a UE și NATO, cu conflicte active în apropiere.

De asemenea, dat fiind că securitatea energetică a României este intrinsec legată de cea a Republicii Moldova, este crucial ca sectorul energetic național să poată acoperi toate necesitățile Republicii Moldova, indiferent de circumstanțe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul îndeamnă populația să facă economie la energia electrică

Dispunând de un mix energetic diversificat, România beneficiază de un avantaj considerabil, având suficiente resurse naturale, financiare și umane pentru a moderniza sectorul energetic și a-l alinia cu obiectivele comunitare de atingere a neutralității climatice până în 2050. Acest sector trebuie să fie pregătit să susțină creșterea economică și transformarea generală a economiei, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții. Prin urmare, România își propune să își întărească rolul de pilon regional al securității energetice, conform declarației instituției.

“Având un mix energetic diversificat, România are un avantaj considerabil, dispunând de resurse naturale, financiare și umane suficiente pentru a moderniza sectorul energetic, aliniindu-l la obiectivele comunitare de atingere a neutralității climatice până în 2050. Acest sector trebuie să fie pregătit să susțină creșterea economică și transformarea economiei în ansamblu, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții.

Toate obiectivele de reformă și modernizare țin cont de accesibilitate, inclusivitate și competitivitate economică pentru cetățeni și consumatori industriali pe care sectorul energetic îi deservește”, mai arată comunicatul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Reorganizarea Autorității Vamale Române, birourile și punctele vamale de la frontiera cu țările nonUE vor fi reformate

Strategia Energetică a României își propune atingerea a șase obiective fundamentale:

 1. Securitate energetică
 2. Energie cu emisii scăzute de carbon
 3. Eficiență energetică
 4. Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară și competitivitate economică a energiei
 5. Piețe de energie eficiente
 6. Digitalizare, dezvoltarea rețelelor inteligente și securitate cibernetică

Strategia Energetică a României se sprijină pe următoarele principii, care trebuie îndeplinite simultan:

 • Asigurarea securității de aprovizionare și a capacității de răspuns în situații de criză;
 • Dezvoltarea sectorului energetic pe baza eficienței și raționalității economice;
 • Asigurarea echității economice și sociale pentru toate regiunile și cetățenii;
 • Atingerea neutralității climatice până în 2050;
 • Crearea unei piețe de energie libere, competitive și antreprenoriale;
 • Promovarea neutralității tehnologice și valorificarea tuturor resurselor energetice care pot contribui la reducerea emisiilor și la întărirea lanțului de producție;
 • Dezvoltarea infrastructurii de stocare a energiei electrice și termice;
 • Consolidarea lanțului de aprovizionare destinat industriei energetice;
 • Promovarea și dezvoltarea economiei circulare.

„România își propune dezvoltarea sectorului energetic în condiții de securitate, competitivitate industrială, accesibilitate pentru consumatori și sustenabilitate. Sectorul energetic național trebuie să asigure disponibilitatea fizică neîntreruptă a energiei tuturor consumatorilor, în orice situație, la un preț accesibil. Mai mult, sectorul energetic trebuie să devină din ce în ce mai curat și prietenos cu mediul”, a spus Sebastian Burduja, Ministrul Energiei:

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României a semnat cu Google un acord pentru digitalizarea serviciilor publice

“Strategia Energetică este rezultatul muncii experților din Ministerul Energiei, cu consultarea companiilor și instituțiilor din subordine. De asemenea, o contribuție esențială au avut-o membrii Consiliului Onorific pentru Energie, experți reputați în industrie și lumea academică. Realizarea acestui document programatic nu a folosit consultanță externă și nu a cheltuit niciun leu de la buget.

În perioada de consultare publică așteptăm cu mult interes contribuțiile fiecărui actor interesat. Ca întotdeauna, Ministerul Energiei are ușile larg deschise pentru dialog”, a mai spus Burduja.

Documentul se află în consultare publică în perioada 14 iunie – 13 iulie inclusiv.

Publicul interesat este invitat să transmită sugestii și opinii la adresa de e-mail ser2024@energie.gov.ro.

De asemenea, Ministerul Energiei va anunța în curând evenimente publice de consultare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top