Connect with us

Ministerul Energiei a anunțat două noi proiecte nucleare alese în prima evaluare a Alianţei Industriale Europene pentru SMR-uri

Centrala reactor Doicesti e1672839932550 1024x539 1 - Moldova Invest

Național

Ministerul Energiei a anunțat două noi proiecte nucleare alese în prima evaluare a Alianţei Industriale Europene pentru SMR-uri

Duminică după-amiază, Ministerul Energiei a declarat că România are două proiecte aprobate în prima etapă de evaluare realizată de Alianța Industrială Europeană pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri). Proiectele selectate sunt NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear S.A., dezvoltat la Doicești de NuclearElectrica și Nova Power) și EU-SMR-LFR (dezvoltat de RATEN la Mioveni, în colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN și ENEA).

Potrivit unui comunicat de presă transmis duminică de Ministerul Energiei,„această reuşită marchează un pas important în consolidarea poziţiei României ca lider regional în domeniul energiei nucleare”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad beneficiază de un RMN și de un CT. Investiția se ridică la 16 milioane de lei

„Proiectele selectate fac parte dintr-o iniţiativă nouă paneuropeană care vizează accelerarea dezvoltării şi implementării tehnologiilor SMR în Europa, până la începutul anilor 2030, inclusiv lanţurile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni. Acestea au fost incluse în primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), în urma unei evaluări riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Alianţei şi secretariatul acesteia”, se arată în documentul citat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Au fost puse bazele unui program integrat care va dezvolta prima dronă românească!

„Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România. O performanţă de care trebuie să fim mândri. Vreau să cred că această reuşită îi va convinge, sau măcar îi va pune pe gânduri, pe cei care ne spun că această tehnologie nu are viitor şi că România nu ar trebui să îşi mai asume proiecte îndrăzneţe în energie.

Dezvoltarea energiei nucleare, atât la nivel naţional, cât şi european, este indisolubil legată de reducerea dependenţei faţă de Federaţia Rusă, de atingerea obiectivelor UE privind competitivitatea şi de dorinţa noastră comună de a avea energie curată şi accesibilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Trei constructori concurează pentru realizarea primului tronson al Autostrăzii A7, între Pașcani și Roșcani

În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate în plan sau în derulare – fie la Cernavodă, fie la Doiceşti (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED)”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top