Connect with us

Ministerul Finanțelor a AMÂNAT implementarea e-TVA

1d90cb41 bolos - Moldova Invest

Național

Ministerul Finanțelor a AMÂNAT implementarea e-TVA

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministerul Finanțelor a decis să facă modificări semnificative în privința implementării decontului precompletat e-TVA, ca urmare a reacțiilor puternice din mediul economic

În cadrul unei ședințe de lucru cu reprezentanții Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, ministrul Marcel Boloș a anunțat abrogarea prevederilor privind nota de justificare pentru diferențele de TVA, conform OUG 70/2024, și prorogarea termenului de intrare în vigoare pentru noile reglementări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

Această decizie vine după ce mediul de afaceri a criticat dur măsura de introducere a decontului precompletat e-TVA, susținând că ar putea bloca activitatea antreprenorilor fără a adresa eficient problema evaziunii fiscale. Ministrul a recunoscut că consultarea adecvată nu a avut loc înainte de adoptarea inițiativei și a subliniat importanța dialogului continuu cu profesioniștii contabili pentru adaptarea măsurilor legislative.

În plus, în contextul discuțiilor, s-a decis și revizuirea cuantumului amenzilor, precum și prelungirea termenului pentru notificarea de conformare pentru diferențele de TVA până la data de 25 a lunii următoare pentru luna precedentă. De asemenea, s-a convenit că până la implementarea completă a sistemului informatic național RO e-SAF-T, persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare vor beneficia de o perioadă de tranziție până la 1 august 2025 pentru utilizarea decontului precompletat RO e-TVA.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Balanța comerțului agroalimentar al UE în primul trimestru din 2024: creștere semnificativă a excedentului

Aceste ajustări au fost anunțate într-un efort de a tempera temerile și neclaritățile create în rândul mediului de afaceri de noile reglementări fiscale, demonstrând flexibilitatea autorităților în abordarea problemelor semnalate de contribuabili și experți în domeniul fiscal.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top