Connect with us

Ministerul Finanțelor lansează schema de ajutor de stat de 2,5 miliarde lei pentru investiții cu impact major în economie

Ministerul Finantelor - Moldova Invest

Național

Ministerul Finanțelor lansează schema de ajutor de stat de 2,5 miliarde lei pentru investiții cu impact major în economie

Ministerul Finanțelor (MF) a anunțat lansarea primei sesiuni de înscriere a proiectelor finanțate prin schema de ajutor de stat instituită prin H.G. 300/2024. Până pe 9 septembrie 2024, reprezentanții mediului de afaceri pot depune cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, pentru investiții cu costuri eligibile ce depășesc 50 milioane lei.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 2,25 miliarde lei (aproximativ 450 milioane euro), iar pentru prima sesiune a fost alocat un buget de 750 milioane lei.

Dăm startul înscrierilor pentru o măsură mult așteptată de către mediul de afaceri, pentru sprijinirea investițiilor în tehnologii noi. Esența acestei scheme cu buget de peste 2,2 miliarde lei este să genereze efect multiplicator în economie, preponderent în cadrul întreprinderilor care activează în cadrul industriei prelucrătoare. Este una dintre formele de sprijin pentru antreprenori, care va contribui la dezvoltarea furnizorilor de materii prime, materiale, instalaţii şi utilaje, a prestatorilor de servicii,” a explicat ministrul Marcel Boloș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Finanțelor propune modificarea cadrului legislativ pentru accesarea fondurilor de finanțare militară externă

Cum se depun cererile

Cererile de acord pentru finanțare se depun online, prin intermediul aplicației Big Project. Aplicația include un ghid informativ și formularele necesare pentru depunerea documentației. În cazul apariției unor erori sau neclarități, experții din cadrul departamentului de specialitate al MF vor oferi asistență pe toată durata sesiunii la adresa de e-mail asistdep.online@mfinante.gov.ro.

Etapele procesului de selecție

Cererile de acord pentru finanțare vor fi ordonate descrescător pe baza unui punctaj calculat și analizate în limita bugetului sesiunii. Procesul de selecție se va finaliza cu acordul pentru finanțare sau cu o scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se va realiza după efectuarea parțială sau totală a cheltuielilor eligibile, conform acordului pentru finanțare și în limita creditelor bugetare anuale aprobate.

Eligibilitate și sectoare vizate

Schema de ajutor de stat este destinată întreprinderilor nou-înființate sau în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înființate conform Legii societăților nr. 31/1990. Investițiile eligibile trebuie să fie realizate în sectoare precum fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor, fabricarea băuturilor, prelucrarea lemnului, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie, industria chimică, industria farmaceutică, fabricarea echipamentelor electrice, industria auto și altele.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ungaria solicită aderarea completă a Bulgariei și României la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului

Criterii de eligibilitate

Întreprinderile trebuie să îndeplinească criterii generale, cum ar fi înregistrarea potrivit Legii societăților nr. 31/1990, realizarea unei investiții inițiale în România în maximum 3 ani și să nu fie în dificultate sau în procedură de insolvență. De asemenea, pentru a fi eligibile, întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă un capital social subscris vărsat de minimum 100.000 lei și să nu aibă acționari care dețin sau au deținut în România, în ultimii doi ani anterior datei înregistrării cererii, o întreprindere cu același obiect de activitate pentru care solicită finanțare.

Sunt eligibile investiţiile care se realizează în unul dintre sectoarele:

  • Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor;
  • Fabricarea băuturilor;
  • Prelucrarea lemnului;
  • Fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie;
  • Fabricarea substanțelor și a produselor chimice;
  • Fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice;
  • Fabricarea altor produse din minerale nemetalice;
  • Industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, exclusiv mașini, utilaje și instalații;
  • Fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice;
  • Fabricarea echipamentelor electrice;
  • Fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor;
  • Fabricarea altor mijloace de transport;
  • Fabricarea de mobilă;
  • Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor; activități de recuperare a materialelor reciclabile;
  • Alte industrii.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiza MOLDOVA INVEST | Cum a evoluat averea lui Ștefan Andrei CAZACU, administrator public al județului Iași, în perioada 2021 - 2024

Impactul așteptat

Ministrul Marcel Boloș a subliniat că această schemă de ajutor de stat este menită să sprijine investițiile în tehnologii noi și să genereze un efect multiplicator în economie. Separat, prin schemele 807 și 332, sunt în derulare 64 de proiecte de investiții cu o valoare totală de peste 11 miliarde lei, în industrii diverse, care vor genera peste 11.000 locuri de muncă.

Pentru detalii suplimentare și depunerea cererilor, întreprinderile sunt încurajate să acceseze aplicația Big Project și să utilizeze resursele de asistență oferite de Ministerul Finanțelor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top