Connect with us

Ministerul Finanțelor propune înființarea unei structuri specializate pentru Monitorizarea execuției bugetare

Ministerul Finantelor FOTO Facebook Ministerul Finantelor 1200x800 1 - Moldova Invest

Național

Ministerul Finanțelor propune înființarea unei structuri specializate pentru Monitorizarea execuției bugetare

Ministerul Finanțelor propune organizarea unei structuri de specialitate pentru monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară și a diverselor informații și date gestionate de către instituție

Ministerul Finanțelor propune, printr-un proiect de Ordonanţă de Urgentă, organizarea unei structuri de specialitate pentru monitorizarea indicatorilor rezultați din execuția bugetară, precum și a altor date și informații gestionate de instituție, potrivit Agerpres.

Din documentul explicativ al proiectului, publicat de Minister, reiese că această monitorizare va fi implementată efectiv din 1 iulie 2024.

În esență, scopul acestui proiect de lege este de a accentua transparența în utilizarea fondurilor publice, de a crește responsabilitatea entităților pentru gestionarea adecvată a resurselor și de a consolida poziția fiscală și bugetară a României.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României a aprobat un acord de finanțare de 600 de milioane de euro pentru Autostrada A7 Ploiești – Pașcani

Aceasta va asigura nu doar colectarea eficientă a veniturilor, ci și utilizarea judicioasă a resurselor pentru finanțarea cheltuielilor publice.

În situația în care noua structură identifică excese de peste 20% comparativ cu costul mediu al achizițiilor sau al cheltuielilor curente și de capital pentru instituții similare, aceasta va alerta divizia de inspecție economico-financiară din minister.

Această nouă entitate va furniza anual rapoarte legate de performanța indicatorilor, care vor fi ulterior prezentate Guvernului pentru revizuire și avizare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, exportator net de energie electrică! Care sunt principale destinații de export în 2023?

Mai mult, propunerea extinde responsabilitățile Direcției Generale de Inspecție Economico-Financiară, precum și cele ale subdiviziunilor teritoriale similare sub egida Agenției Naționale de Administrare Fiscală, așa cum sunt definite de legislația existentă.

Responsabilitățile adăugate includ supervizarea procedurilor de achiziții publice, cheltuielilor pentru materiale și servicii, și multe altele, la nivelul atât al autorităților centrale, cât și locale, precum și la nivelul unor entități mai largi, inclusiv cele sub jurisdicția Parlamentului.

Pentru a face față complexității acestor noi sarcini, se propune sporirea numărului de posturi, atât la nivelul Ministerului Finanțelor, cât și la nivelul unităților teritoriale relevante. Aceasta este o necesitate pentru a asigura o supervizare eficientă și transparentă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone

Proiectul abordează și problema inegalităților salariale în cadrul instituțiilor fiscale centrale, cu scopul de a crește eficiența în reglementarea legislației fiscale și în colectarea veniturilor.

Se propune, de asemenea, ca Guvernul să stabilească lunar, până la sfârșitul anului 2025, limite de angajament și bugetare, în funcție de starea deficitului bugetar și de nivelul datoriilor acumulate. Aceasta se referă în special la entități finanțate integral din bugetul de stat și alte fonduri similare.

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top