Ministerul Sănătății a inițiat un proiect în colaborare cu Banca Mondială, pentru a achiziționa soluții complete de telemedicină în vederea echipării a 131 de Unități de Primire Urgențe/Compartimente de Primire Urgențe din diverse spitale județene, municipale și orășenești, precum și pentru dotarea centrelor de telemedicină
Prin intermediul acestei inițiative, telemedicina va deveni o realitate în cadrul sistemului de urgență, având ca obiective asigurarea accesului ușor la servicii medicale, eliminarea barierelor geografice și furnizarea de consultații rapide în cazuri de urgență. Prin intermediul tehnologiei, medicii vor putea evalua simptomele pacienților, oferi sfaturi și instrucțiuni pentru acordarea primului ajutor și decide conduita medicală imediată pentru pacienți, până la momentul sosirii lor la spital. Această formă de telemedicină are potențialul de a economisi timp prețios în situații critice și poate fi deosebit de valoroasă în zone geografice cu acces limitat la asistență medicală.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat importanța acestui proiect și beneficiile aduse de telemedicină în sistemul de urgență. Potrivit acestuia, tehnologia va permite medicii să acorde îngrijire rapidă și eficientă, salvând astfel vieți și optimizând procesul de tratament.
Proiectul, evaluat la aproximativ 40 de milioane de lei, cuprinde soluții digitale care constau în echipamente hardware și software IT, inclusiv comunicații de date pentru a asigura infrastructura necesară comunicării cu centrele regionale de telemedicină de urgență. De asemenea, o parte esențială a proiectului vizează formarea personalului medical din serviciile de urgență pentru a utiliza pe deplin soluțiile digitale.
Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății și responsabil pentru investițiile din fonduri internaționale, a subliniat importanța formării personalului medical și a menționat că, alături de acest proiect de digitalizare a medicinii de urgență, va fi lansat și un apel de proiecte pentru implementarea unui sistem de telemedicină în valoare de 100 de milioane de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).