Miniștrii nu prea se grabesc să taie cheltuielile, așa că premierul Ciucă a stabilit o nouă dispoziție, prin care cere tuturor instituțiilor să găsească soluții pentru a reduce cheltuielile deja aprobate cu cel puțin 6%, fără să afecteze investițiile. Dar cine dă cuțitul la os și taie cheltuieli? Potrivit unor surse politice, miniștrii PSD au făcut o listă de ministere din care ar putea tăia cheltuieli, însă nu sunt tocmai satisfăcătoare.
De la Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, ar putea fi tăiați 400 de milioane de lei din rezerva de 10% destinat cheltuielilor neprevăzute. La Transporturi, 72% din buget este destinat investițiilor, 14% sunt cheltuieli de înreținere drumuri, 12% sunt subvenții și 2% asigurări sociale.
La Ministerul Economiei, ministrul Florin Spătaru s-a angajat să taie doar 10 milioane de lei din bugetul destinat bunurilor și serviciilor.
La Ministerul Finanțelor Publice, ministrul Adrian Câciu, urmează să taie doar 389 de milioane de lei din cheltuieli. La Ministerul Culturii, ministrul Lucian Romanșcanu a raportat că ar putea economisi doar 2 milioane de lei.
Singurul minister care ar avea nevoie de sume suplimentare este Ministerul Muncii, condus de Marius Budăi, astfel încât orice reduceri ar putea fi încercate eventual doar la combustibili și cheltuieli de deplasări.
O soluție care ar putea aduce o economie de 1,5 miliarde de lei ar fi interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat. Dar, evident, există și excepții, cum ar fi procurorii sau medicii din zonele defavorizate. În plus, este posibil să fie introdus un prag minim, pentru a nu fi afectați de această măsură cei cu pensii mici.
Circulara prim-ministrului Nicolae Ciucă
Premierul Ciucă nu se lasă și le-a dat o circulară clară, să se implice mai mult și să găsească soluții. Guvernanții trebuie să taie 6% din cheltuielile deja aprobate fără să afecteze investițiile.
„Avănd in vedere obligatia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent si de a gestiona resursele si obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziţiei fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
În acest context, vă rugăm să dispuneţi reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituţia pe care o conduceţi si să identificaţi măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puţin 6% din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investiţiilor, indiferent de sursa de finanțare. a cheltuielilor aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile si din Planul naţional de redresare si rezilienţă.
Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului pănă cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document.