Connect with us

Ministrul DAEA: 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE

petre daea stiri alarmante culturi liniste populatie copii pantece 784230 - Moldova Invest

Național

Ministrul DAEA: 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Potrivit Ministrului Agriculturii, Petre Daea, prin Planul Naţional Strategic 2023 – 2027, un document programatic aprobat în luna decembrie anul trecut de Comisia Europeană, fermierii români şi agricultura românească beneficiază de susţinere în valoare de 15,8 miliarde de euro, precizând că 75% dintre banii care se distribuie fermierilor vin de la Uniunea Europeană

Petre Daea a precizat că România are un Plan Naţional Strategic echilibrat, îndemnând fermierii să atragă fondurile europene prevăzute în acest document programatic.

„Un plan excepţional, din punct de vedere al valorii lui, prin obiective şi din punct de vedere al susţinerii, de 15,8 miliarde euro, sumă importantă, pe care din fericire, România, prin agricultură, a adus banii aceştia în ţară şi vrem să-i aducem în totalitate şi de aici încolo. (….) Într-o exprimare tehnică din partea celor de la UE, spunând că România are unul dintre cele mai echilibrate planuri naţionale strategice. (…) Este un document programatic ce vizează domeniul pe o perioadă lungă de timp.

Să luăm banii de la Uniunea Europeană, pentru că, stimaţi fermieri, 75% din banii care se distribuie fermierilor vin de la UE. Pe de o parte să luăm toţi banii, pe de altă parte să compatibilizăm conceptul UE cu interesele şi nevoile pe care le au fermierii români”, a declarat ministrul Agriculturii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Măsuri urgente pentru gestionarea fondurilor publice! Guvernul României propune direcționarea către fondul de rezervă a unei părți din alocațiile instituțiilor bugetare

Petre Daea a arătat că prin PNS, 2023 – 2027, este mutată atenţia de la conformitate către rezultate şi performanţă, iar documentul aduce ca noutate şi un grad de flexibilitate mai mare în stabilirea regulilor de eligibilitate.

„Ce este nou, sunt cele două mari principii, se mută atenţia de la conformitate la performanţă, nu-i uşor acest lucru, iar al doilea, un grad ridicat de flexibilitate a regulilor de eligibilitate, putem să facem mişcări între piloni, dar asta n-o putem facem în fiecare zi, în fiecare lună, o putem face anual”, a precizat ministrul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ambulatoriul de recuperare neuromotorie din Botoșani va fi reabilitat! Investiție de 1,74 milioane de lei

Documentul prevede şi măsuri de susţinere a tinerilor fermieri, în România fiind circa 199.000 de fermieri cu vârste sub 25 de ani.

„O altă investiţie importantă este în fermierii tineri. Am translatat această măsură din ciclul trecut, pentru că am avut şi atunci şi avem şi acum şi o să vedeţi ce suport au fermierii tineri pentru fiecare formă de sprijin, în aşa fel încât să fim atenţi la generaţiile de fermieri, să le schimbăm la timp şi să se împrospăteze în cunoştinţă de cauză şi într-un exerciţiu al muncii, să fie competitivi pe piaţă şi în competiţie cu alte ţări.

Lucrul acesta este îmbucurător pentru România, întrucât România de pe locul zece în 2016 a trecut pe locul cinci la structura de fermieri sub 25 de ani. Avem deja 199.000 de fermieri care au sub 25 de ani. Investim în continuare aici”, a declarat Petre Daea.

Deputatul de Olt Florin Barbu a susţinut în cadrul aceleiași conferințe că prin finanţările prevăzute în PNS 2023 – 2017 vor fi create peste 12.000 de locuri de muncă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eviden revine pentru a doua oară consecutiv la Black Sea Defense and Aerospace (BSDA) cu soluții inovatoare pentru apărare, industria aerospațială și siguranță publică

„Se vorbeşte despre viitorul fermierilor dar şi despre viitorul agriculturii. Eu consider că Planul Strategic 2023 – 2017 este exact viitorul agriculturii româneşti în această perioadă. Ştiu că prin Planul Naţional Strategic sunt peste 100 de măsuri de sprijin direct către fermieri, sunt peste un miliard de euro pentru finanţare în zootehnie, în industria alimentară, în procesare, ceea ce ne face să credem că în România, din estimările făcute, vor fi create peste 12.000 locuri de muncă prin acest program”, a declarat Florin Barbu, preşedinte al Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor.

Fermierii români şi agricultura românească vor beneficia de 15,83 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027, prin Pilonul I – Plăţi directe şi intervenţii sectoriale şi prin Pilonul II – Dezvoltare rurală.

 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top