Connect with us

Ministrul Economiei, Florin SPĂTARU: „Am aprobat schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 300 de milioane de euro!”

florin spataru - Moldova Invest

Național

Ministrul Economiei, Florin SPĂTARU: „Am aprobat schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 300 de milioane de euro!”

Firmele românești din industria prelucrătoare, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii, vor putea obține ajutoare de stat în valoare totală de până la 300 de milioane de euro, printr-o schemă de granturi aprobată miercuri de Guvern, în contextul situației generate de războiului Rusiei asupra Ucrainei

„Am aprobat, astăzi, schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în valoare de 300 de milioane de euro. Prin acest proiect, ne dorim ca aceste companii să-și dezvolte noi linii de producție, să se retehnologizeze, să achiziționeze echipamente care să se încadreze în trendul de reducere a emisiilor de carbon.

Este prima schemă de ajutor de stat gestionată de Ministerul Economiei, dedicată acestui sector industrial. Ne dorim ca prin acest sprijin să transmitem un semnal către companiile care vor să-și dezvolte și capabilități noi în România, sau care vor să-şi extindă investiția deja existentă în țara noastră”, a declarat Florin Spătaru, ministrul economiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul CIOLACU insistă asupra digitalizării și a integrării în spațiul Schengen: "România trebuie să facă tranziția către o frontieră digitală"

Ministerul Economiei va gestiona schema multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro.

florin spataru - Moldova Invest

Schema se va aplica în baza acordurilor de finanțare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027, în baza acordurilor pentru finanţare emise.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Diferențele de TVA pentru cooperativele agricole, ELIMINATE! Adaosuri limitate la 5% pentru produsele de bază

Beneficiarii trebuie să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanţare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public. Pentru companiile mari, costurile activelor necorporale sunt eligibile numai până la un plafon de 50% din costurile totale eligibile ale investiţiei iniţiale.

În următoarele 30 de zile, după publicarea actului normativ în Monitorul Oficial, Ministerul Economiei va publica Ghidul solicitantului, aprobat prin Ordin al minstrului economiei, unde vor fi detaliate toate aspectele tehnice legate de documentele și modalitatea prin care firmele interesate pot aplica pentru această schemă.

EURO e1658919742655 - Moldova Invest

Ministerul Economiei va publica pe site-ul său www.economie.gov.ro textul integral al prezentei scheme, data de la care se pot înregistra cereri de acord pentru finanțare și bugetul anual alocat schemei, data epuizării bugetului anual, respectiv a bugetului total alocat schemei, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prioritizarea voucherelor energetice din PNRR. Cum se acordă și cine sunt beneficiarii

Pentru a beneficia de ajutor de stat, firma solicitantă trebuie să obţină un acord pentru finanţare din partea Ministerului Economiei.

Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează în sesiuni de 30 de zile lucrătoare. Perioada de înregistrare a cererilor se comunică de către Ministerul Economiei pe website-ul său, cu cel puţin 30 de zile lucrătoare înainte de data deschiderii sesiunilor.

Hotărârea de guvern adoptată miercuri ar trebui să intre în vigoare de la data de 1 septembrie 2022.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top