Connect with us

Ministrul economiei: “Foarte multe companii din Ucraina și-au mutat sediile și unitățile de producție la noi în țară”

florin spataru - Moldova Invest

Național

Ministrul economiei: “Foarte multe companii din Ucraina și-au mutat sediile și unitățile de producție la noi în țară”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

România va fi una dintre țările care va furniza materii prime pentru reconstrucția Ucrainei, iar județele aflate la graniță, cu preponderență cele din partea de nord a Moldovei, vor deveni hub-uri în acest domeniu, a subliniat astăzi, la Iași, ministrul Economiei, Florin Spătaru

El a mai spus că în România va fi susținut sectorul industrial al producătorilor de materii prime și, de asemenea, companiile care produc materiale de construcții.

România are 1.000 de kilometri de graniță cu Ucraina. Prin susținerea sectoarelor industriale și a producătorilor de materii prime vom putea să transportăm, vom putea să furnizăm aceste materii prime pentru reconstrucția Ucrainei.

Județele limitrofe, inclusiv Iașul, pot juca un rol important, având o legătură directă cu Ucraina. Pentru asta însă, vom susține, de asemenea, dezvoltarea capacității companiilor de a produce materiale de construcție și va fi un proiect ulterior pe care îl vom finanța”, a precizat Florin Spătaru.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Contract de 28 de milioane euro pentru modernizarea sistemului de gestionare a plăților de asistență socială în România

Conform declarației Ministrului Economiei, o mulțime de companii din Ucraina și-au transferat sediile și facilitățile de producție în țara noastră. Acestea vor primi sprijin pentru a accesa piața forței de muncă, iar, în același timp, guvernul alocă ajutoare de stat pentru sectorul de prelucrare, după cum a subliniat Florin Spătaru.

“Aceste companii, bună parte din ele și-au mutat proiectele și-au mutat și o parte din personal în România. Ei sunt susținuți prin asigurarea posibilității de a avea acces la piața muncii a acestor angajați. Pe de altă parte, avem această schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare care poate fi accesată de companii care își dezvoltă capacitatea de producție în România”.

Conform declarației Ministrului Economiei, Florin Spătaru, guvernul este în proces de îmbunătățire a schemei de ajutor de minimis pentru a reduce procentul de cofinanțare și a face programul mai atractiv. Acesta a adăugat că fondurile din schema de ajutoare de stat pentru sporirea competitivității ar putea fi utilizate pentru a sprijini suplimentarea bugetelor proiectelor din economia circulară.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR implementează tehnologii de automatizare de la UiPath
“E vorba de cofinanțare, de procentul de cofinanțare, vorbim de schema de minimis pentru creșterea competitivității. Acolo avem o valoare a cofinanțării de 50% și ne gândim să diminuăm acest procent pentru a putea deveni atractiv. Pe de altă parte, bugetul folosit pentru schema de ajutor de stat pentru creșterea competitivității va fi folosit pentru suplimentarea bugetului pentru proiectele de economie circulară.”


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top