Connect with us

Ministrul Energiei dezvăluie costurile și necesitatea schemei de plafonare a prețului la energie în România

WhatsApp Image 2023 04 11 at 16.15.17 - Moldova Invest

Național

Ministrul Energiei dezvăluie costurile și necesitatea schemei de plafonare a prețului la energie în România

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a indicat că plafonarea prețului la energie a generat anul trecut cheltuieli de 15 miliarde de lei pentru România, în timp ce în această iarnă va implica costuri de aproximativ nouă miliarde de lei, iar în anul viitor se estimează că va fi de aproximativ trei miliarde de lei

Burduja a subliniat că, în ciuda scăderii prețului gazelor și energiei electrice față de momentul critic al crizei energetice, schema actuală este mai puțin costisitoare. Motivația pentru menținerea acestei scheme de compensare și plafonare se datorează imprevizibilității situației globale, cu conflicte în Ucraina și Orientul Mijlociu, fără certitudinea acțiunilor Iranului sau Arabiei Saudite și cu posibilitatea extinderii conflictelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla Plus ar putea fi înjumătățită, printr-un proiect propus de Ministerul Mediului

Astfel, pentru a evita presiunile și incertitudinile asupra consumatorilor români în ceea ce privește prețul facturilor, se menține această schemă. Aceasta asigură cel de-al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorii români, iar aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit doar 35 de lei pe lună pentru curent electric.

Întrebat despre suma alocată din bugetul de stat pentru această plafonare, Burduja a menționat că anul acesta suma se ridică la aproximativ nouă miliarde de lei. În total, schema a implicat până acum costuri de aproximativ 21-22 miliarde de lei. El a subliniat că diferența dintre prețul plătit de consumatori și prețul de pe piață este susținută de furnizori, iar aceștia vin cu facturi validate de ANRE către Ministerul Energiei și Ministerul Muncii, care ulterior decontează aceste sume.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Veniturile NEJUSTIFICATE ale persoanelor fizice, impozitate cu 70% de la jumatatea anului viitor!

În prezent, Ministerul Energiei are datorii către furnizori în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de lei. Furnizorii au apelat la credite bancare, generând costuri suplimentare cu dobânzile și expunere în sectorul bancar. Situația este complicată, însă se speră că în lunile următoare această presiune financiară va fi redusă, iar în noul an bugetar se va putea recupera din sumele datorate.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top