Connect with us

Ministrul Energiei estimează un număr de PROSUMATORI în România până în 2030

WhatsApp Image 2023 04 11 at 16.15.17 - Moldova Invest

Național

Ministrul Energiei estimează un număr de PROSUMATORI în România până în 2030

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, estimează că numărul prosumatorilor în România va crește semnificativ în următorii ani

Conform declarațiilor sale la Climate Change Summit 2023, se preconizează că până la finele anului 2025 vor exista aproximativ 236.000 de prosumatori, iar acest număr va depăși 350.000 până în anul 2030.

Burduja subliniază importanța investițiilor în sistemul energetic de transport și distribuție a energiei pentru a susține tranziția energetică. De asemenea, el avertizează că anumite zone din țară se confruntă deja cu probleme în rețeaua de distribuție a energiei electrice, precum diferențe de tensiune, iar acest aspect trebuie abordat cu responsabilitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, pe harta țărilor unde PIB va bubui: Europa Centrală și de Est devin puncte de atracție pentru investitori

Pentru a asigura o tranziție reușită, ministrul evidențiază necesitatea accelerării investițiilor în modernizarea rețelelor de transport și distribuție a energiei electrice. Fondurile necesare provin din Fondul pentru modernizare, iar există deja proiecte semnate în valoare de peste un miliard de lei. De asemenea, se desfășoară un apel pentru distribuitori de aproape un miliard de euro, cu peste 35 de contracte depuse.

În ceea ce privește viitoarele apeluri de finanțare, se plasează un accent deosebit pe ideea de stocare a energiei pe termene scurt, mediu și lung. Pe măsură ce investițiile vor avansa, se anticipează că capacitatea sistemului de acomodare a unui număr mai mare de prosumatori va crește.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Azerbaidjanul vrea să trimită 1 miliard de metri cubi de gaze anual către România, până în 2026

Ministrul Burduja subliniază că este crucial ca creșterea numărului de prosumatori și investițiile în infrastructura energetică să evolueze în paralel. De asemenea, se mizează pe stocarea energiei în diverse termene, iar acest aspect va fi un criteriu de selecție în apelurile viitoare pentru modernizare. De exemplu, investiția I din PNRR, care include o componentă de stocare, va fi promovată.

Se subliniază, de asemenea, importanța stocării prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Ministrul a anticipat vesti pozitive referitoare la proiectul Tarnița – Lăpuștești, un proiect de amploare ce va funcționa ca o “baterie verde” și va contribui semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic în România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy se pregătește de listarea la bursă, după o investiție de 88 mil. euro într-un parc eolian


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top