Marcel Boloș a dezvăluit că oficialii de la Bruxelles exprimă o nemulțumire semnificativă față de situația financiară a României. Dialogurile cu aceștia sunt extrem de dificile și, în absența unor măsuri concrete de reducere a deficitului bugetar, există riscul ca toate fondurile europene să fie tăiate
Ministrul Finanțelor a subliniat că simulările efectuate de Comisia Europeană au arătat că deficitul bugetar atinge niveluri alarmante, situație care ar putea determina suspendarea completă a fondurilor europene. Acest scenariu ar afecta nu doar politica de coeziune, ci și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Boloș a menționat și problema primilor 1,4 miliarde de euro care ar putea fi pierduți în urma lipsei reformei sistemului de pensii speciale.
Una dintre preocupările majore a Comisiei Europene este legată de stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiilor, care în prezent este calculat pe baza ultimei luni de salariu și ar trebui să fie extins pe o perioadă mai lungă.
Comisia a cerut un stagiu de cotizare de 10 ani pentru a asigura un sistem de pensii mai echitabil.
Ministrul Finanțelor a subliniat că, în lipsa unor măsuri urgente de reformă a sistemului de pensii speciale, România riscă să piardă aproximativ 1,4 miliarde de euro, o sumă semnificativă care ar avea un impact negativ asupra finanțării publice și a proiectelor de investiții în curs.
“Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. (…)Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a spus Boloș, care a confirmat că dacă nu dovedim că reformăm sistemul de pensii speciale, “comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit”.
“Avem acum peste 3.991 de contracte de finanțare, cu angajamente de plată, cu perioadele de execuție, și avem valori ale contractelor de 28 de miliarde”, a spus ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Cu peste 3.991 de contracte de finanțare în desfășurare și angajamente de plată semnificative, valoarea totală a contractelor încheiate ajunge la 28 de miliarde de lei, a precizat ministrul.
El a confirmat că, în absența unor acțiuni decisive, deficitul bugetar se va situa la 6,8% din PIB la finalul anului, lăsând o „gaură” bugetară de 43 de miliarde de lei.