Connect with us

Ministrul Marcel Boloș, în cadrul întâlnirii cu Asociația Municipiilor din România: „Trebuie să ne asigurăm că încheiem cu bine proiectele din perioada 2014-2020”

Collage Maker 07 Apr 2023 04 31 PM 1683 - Moldova Invest

Național

Ministrul Marcel Boloș, în cadrul întâlnirii cu Asociația Municipiilor din România: „Trebuie să ne asigurăm că încheiem cu bine proiectele din perioada 2014-2020”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ieri, 6 aprilie 2023, Ministrul Marcel Boloș a avut o întâlnire cu Asociația Municipiilor din România, în cadrul căreia s-a discutat despre importanța finalizării proiectelor din perioada 2014-2020 și despre modalități de îmbunătățire a implementării fondurilor europene

Continuând parteneriatul strâns cu autoritățile publice locale, ministerul oferă sprijin necesar pentru realizarea proiectelor finanțate din fonduri europene și soluționarea problemelor existente.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 16.26.412 - Moldova Invest

În cadrul ședinței s-au atins aspecte precum actul normativ în cadrul legislativ, reducerea termenelor de procesare a cererilor de rambursare și planurile privind simplificarea și digitalizarea procesului de implementare a proiectelor. Totodată, s-au discutat oportunitățile extinse pentru dezvoltarea urbană prin politica de coeziune 2021-2027 și alocarea de fonduri pentru acest scop.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continuă parteneriatul strâns cu autoritățile publice locale, pentru a oferi sprijinul de care au nevoie pentru implementarea proiectelor cu finanțare din fonduri europene în beneficiul cetățenilor și pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Botoșani: Strada Grigore Antipa și Aleea Smârdan vor fi asfaltate

În acest sens, ministrul Marcel Boloș a avut ieri o întrevedere cu Asociația Municipiilor din România, prezidată de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 16.26.413 - Moldova Invest

 „Consultările cu autoritățile publice locale atât în acest format de dialog, cât și în timpul deplasărilor în teritoriu, sunt un bun catalizator pentru a urmări blocajele în proiectele finanțate din bani europeni.

Ne oferă o mai bună cunoaștere a realităților din teren și astfel adaptăm din mers alocările financiare, politicile și reformele. Am discutat astăzi cu primarii de municipii despre emiterea unui act normativ care vă reglementa la nivel național cadrul legislativ specific încheierii programelor.

WhatsApp Image 2023 04 07 at 16.26.41 - Moldova Invest

 Este unul cuprinzător și oferă beneficiarilor suficiente elemente de sprijin în luarea deciziilor vis-a vis de modalitatea de implementare a proiectelor după 31 decembrie 2023.

De asemenea, am vorbit despre reducerea termenelor de procesare a cererilor de rambursare/plata pentru proiectele finanțate în cadrul POR 2014-2020.

AMPOR a luat deja măsură susținerii activității desfășurate în cadrul structurilor de verificare achiziții și autorizare cu personal suplimentar din cadrul altor departamente atât din cadrul AMPOR cât și din cadrul altor autorități de management.

 Din 20 martie, de la reluarea plăților, s-au achitat aproximativ 122,48 milioane euro.

Dincolo de acestea, am abordat stadiul ordonanței privind simplificarea pe care o pregătim, că parte a demersurilor de crearea a unui cadru de implementare, unitar, simplificat și bazat pe avantajele digitalizării”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții majore la Spitalul Județean Suceava: Proiecte de peste 64 de milioane de euro!

Politica de Coeziune 2021-2027 oferă oportunități extinse pentru dezvoltarea urbană, atât prin domeniile relevante din cadrul tuturor Obiectivelor de Politică, dar mai ales prin Obiectivul 5 dedicat investițiilor mai aproape de cetățeni, cât și prin concentrarea tematică pentru dezvoltarea urbană propusă prin regulamente.

Calendarul apelurilor din fonduri europene pentru anul 2023 poate fi consultat aici: https://bit.ly/3Z9sqtG

Astfel, fiecare stat membru are obligația de a aloca 8% din FEDR pentru dezvoltarea urbană, ceea ce demonstrează, o dată în plus, importanța dezvoltării urbane la nivelul Uniunii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   RetuRO, un eșec. Tot mai multe magazine refuză să mai preia PET-uri

România a alocat prin Programele 2021-2027 de două ori mai mult față de minimum prevăzut prin Regulament, adică 16,63% din FEDR (2,88 mld. euro), în acord cu nevoile de investiții la nivelul municipiilor și orașelor.

La această alocare dedicată se adaugă oportunitățile de finanțare disponibile pentru administrațiile publice locale prin Programele naționale, care pot fi accesate fie individual la nivelul APL, fie în diverse parteneriate cu mediul economic sau societatea civilă.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top