Connect with us

Ministrul Mediului a stabilit cota de prevenție la urs la 140 de exemplare!

urs fechet - Moldova Invest

Național

Ministrul Mediului a stabilit cota de prevenție la urs la 140 de exemplare!

Astăzi, 24 august 2023, a fost adoptat un proiect de ordin al ministrului Mediului, apelor și pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenție și de prevenție în cazul speciei urs brun (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante.

„Ordinul stabilește pentru specia urs brun numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național, reglementează nivelul de intervenție și de prevenție, precum și condițiile de implementare a derogărilor de la statutul de specii strict protejate, ceea ce s-a stabilit în urma a numeroase consultări cu părțile interesate și cu avizul Academiei Române. Conform Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are obligația să emită anual cote de intervenție și cote de prevenție. Acest proiect de ordin a fost elaborat având în vedere prevederile Directivei Consiliului 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale și a faunei și florei sălbatice (Directiva Habitate). În concordanță cu prevederile art. 16 al Directivei, țările pot face anumite derogări de la prevederile menționate mai sus în anumite condiții speciale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețurile locuințelor în România au crescut cu 25% în ultimii 13 ani

„Dincolo de acest ordin, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează proiectul «Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România». Obiectivele acestui proiect, prin care sunt implementate activitățile din Planul național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România, sunt, printre altele, determinarea mărimii populației și stabilirea numărului de indivizi la nivel național, regional și local, realizate prin studii genetice; reducerea conflictelor om-urs prin achiziționarea și instalarea unor sisteme de protecție a animalelor domestice, a culturilor agricole și a bunurilor materiale. România își propune asigurarea unui management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, în vederea realizării coexistenței om-urs, precum și reducerea numărului de conflicte”, a mai subliniat ministrul Mircea Fechet.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul își asumă răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top