Connect with us

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut eliminarea excepțiilor fiscale!

mugur isarescuu - Moldova Invest

Național

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a cerut eliminarea excepțiilor fiscale!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri, în cadrul conferinței de presă în care a prezentat raportul trimestrial asupra inflaţiei, că susține eliminarea „excepțiilor fiscale”.

Declarația acestuia vine în contextul în care Guvernul analizează renunțarea la avantaje fiscale în unele sectoare economice. În ceea ce privește eliminarea excepțiilor pentru IT-iști, PNL se opune acestui demers făcut de PSD.

„Românii vor un stat ca afară, cu autostrăzi, cu educație, cu spitale, sunt servicii publice care sunt costisitoare. Observ cu durere ca român că discuția continuă cu statul minimal. Cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB? Hai să ne revenim! Dacă nu ne revenim, vor veni concurenții de pe piață să ne arunce o găleată de apă rece în cap. Uitați-vă că toate serviciile publice sunt finanțate. Cu 27% din PIB vorbești într-una că nu se încasează cum trebuie, dar când eram premier era aceeași discuție și sunt 23 de ani de atunci. Că există evaziune, păi când ai atâtea excepții fiscale cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Așa se numește și sunt acceptate de atâția ani. Îmi aduc aminte că era o poveste a lui Creangă, cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Când ai un sistem fiscal cu atâtea excepții și vorbești într-una că nu are loc o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei, trebuie să simplificăm sistemul fiscal, asta e treaba Guvernului”, a declarat Mugur Isărescu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   7 milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea accesului la cultură în comunitățile defavorizate

„Mediul de afaceri nu trebuie cocoșat cu multe impozite, dar trebuie să se ducă spre toată lumea impozite, nu? Vedeți, privilegiile astea fiscale, dacă sunt cu un scop bine țintit, dar sunt pentru 1-2-5 ani, când depășește 10-15 ani nu mai sunt privilegii, devin rente care distorsionează piața”, a completat el.

Mugur Isărescu: Soluția trebuie să asigure stabilitate politică

„Sunt soluții tehnice, dar decizia finală va fi politică. O soluție politică va fi păstrarea stabilității politice și a coeziunii sociale, e foarte greu și ca să nu fie niciun dubiu, suntem în spatele și sprijinim pe toate căile programul de ajustare și corecție fiscală așa cum va ieși el și dacă vreți un avertisment este următorul, dacă programul nu este suficient, o să mai corecteze piețele”, a adăugat guvernatorul BNR.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Biomasa forestieră și energia regenerabilă, în dezbatere la Conferința ASFOR: Solutii pentru viitorul durabil al României

„Nu ai cum să faci stat european cu 27% venituri din PIB și tot timpul așteptăm să vină altcineva să ne finanțeze, să ne rezolve problemele. Aici trebuie privite lucrurile cu rigoarea necesară și cu realism”, a precizat acesta.

„Este o părere pur personală și am dreptul să o spun, este această iluzie cu statul minimal, că românii vor stat minimal. Nu vor stat minimal, vor impozite mai mici”, a mai afirmat guvernatorul Băncii Naționale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   33,9 milioane de euro, ajutor alocat României pentru pagubele cauzate de seceta din 2022


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top