Connect with us

Noile reguli pentru angajații din România!

- Moldova Invest

Național

Noile reguli pentru angajații din România!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Un nou proiect de hotărâre de guvern (HG) prevede majorarea salariului minim în România, astfel încât acesta să ajungă la 50% din salariul mediu

Gabriel Biriș a analizat această inițiativă și a publicat concluziile sale pe pagina sa de Facebook, subliniind că această creștere ar putea duce la o creștere semnificativă a inflației.

Gabriel Biriș explică faptul că proiectul de HG propune ca salariul minim să fie stabilit pe baza inflației și productivității muncii, calculat ca raport între PIB și populația ocupată. Conform acestui proiect, salariul minim ar putea ajunge la 50% din salariul mediu, în conformitate cu o directivă europeană recentă.

„După ce în ultimii ani am văzut o creștere accelerată, din pixul Guvernului, a salariului minim, acum vedem un proiect de HG prin care salariul minim urmează să fie stabilit conform unei formule bazate în principal pe inflație și productivitatea muncii, calculată ca raport între PIB real și populația ocupată, putând fi negociată în Consiliul Tripartit o creștere mai mare, astfel încât salariul minim să ajungă la 50% din salariul mediu (așa cum prevede recenta directivă europeană). Creșterea cu inflația este certă, restul sunt relative”, explică Biriș.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Companiile din România nu doar că nu s-au capitalizat în ultimii patru ani dar au și scos din rezervele acumulate anterior

Biriș subliniază că statul primește aproape 40 de lei pentru fiecare 100 de lei de creștere a salariului minim. Astfel, o creștere de 100 de lei la salariul minim înseamnă aproximativ 960 de milioane de lei în plus în bugetul public anual, având în vedere cei aproape 2 milioane de angajați afectați.

Ultima creștere a fost de 300 de lei, iar următoarea este planificată să fie de 400 de lei, ceea ce va aduce un plus de 3 miliarde de lei și, ulterior, încă 4 miliarde de lei la buget. De asemenea, se estimează că salariile apropiate de salariul minim vor contribui cu încă jumătate de miliard de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România este a șasea cea mai mare piață din UE în ceea ce privește potențialul de biogaz și biometan

Toate salariile angajaților la stat sunt calculate în funcție de salariul minim, iar fondul total de salarii se ridică la aproximativ 150 de miliarde de lei. O creștere de 10% a salariului minim ar implica o creștere a cheltuielilor de aproximativ 15 miliarde de lei, din care aproximativ 40% sunt reținuți la buget, lăsând un cost suplimentar de aproximativ 9 miliarde de lei.

Gabriel Biriș estimează că o creștere de 10% a salariului minim se va traduce într-o creștere de cel puțin 5% a salariului mediu, ceea ce va duce la un cost suplimentar de aproximativ 7 miliarde de lei. În ciuda taxării consumului prin TVA și accize, rămâne un deficit de cel puțin 5,5 miliarde de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iaşi va beneficia de investiţie de 100 mil. euro pentru două noi fabrici de medicamente critice, finanţate din fonduri europene

„Recapitulăm: 3,5 – 7 – 5,5 = -9 (adică PLUS 9 miliarde lei net la cheltuieli, nicidecum plus 3,5 miliarde lei la venituri!!!) Adică, ce ia Guvernul pe mere e o fracție din ce dă pe pere… De unde vin cele 9 miliarde (aproximativ, pot fi 8 sau pot fi 10)? Din împrumuturi. Unde se duc? În inflație. După care o luăm de la capăt, intrând într-un vortex… Dar deja știm, statul câștigă din inflație… Balamuc!”, concluzionează Biriș.

Gabriel Biriș atrage atenția și asupra directivei europene care prevede ca salariul minim să fie cel puțin 50% din salariul mediu, considerând că aceasta va induce o spirală de creșteri salariale fără sfârșit, cu impact negativ asupra economiei.


Continue Reading
You may also like...

OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top