Connect with us

Noua formulare din ordonanța austerității a ANULAT procentele de creștere a salariilor profesorilor și a introdus o nouă reglementare

Guvern Marce Ciolacu Simona Bucura Oprescu 1280x720 1 - Moldova Invest

Național

Noua formulare din ordonanța austerității a ANULAT procentele de creștere a salariilor profesorilor și a introdus o nouă reglementare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Noua formulare din ordonanța austerității a anulat procentele de creștere a salariilor profesorilor și a introdus o nouă reglementare. Conform acesteia, se menționează că în anul 2024, salariile vor crește în medie cu 20% în două etape: o primă tranșă începând cu data de 01.01.2024 și a doua tranșă începând cu data de 01.06.2024

Totuși, nu se precizează cu exactitate procentele alocate. Inițial, guvernul promisese o majorare de 40% începând cu 1 ianuarie, ulterior revizuind această cifră la 20% în două tranșe, din care doar 13% au fost aplicate la 1 ianuarie.

Sindicatele susțineau că va fi emisă o ordonanță separată cu procentele: 13% de la 1 ianuarie și 7% de la 1 iunie, incluzând și funcțiile de conducere în aceste majorări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Salariul minim european va fi implementat și în România. Cât vor câștiga angajații de la 1 iulie?

Cu toate acestea, decizia guvernului, luată după consultări cu sindicatele profesorilor, a fost ca aprobarea procentelor generale de creștere să fie incluse în ordonanța principală, iar o altă ordonanță modificatoare a Legii 153/2017, elaborată de Ministerul Educației și Ministerul Muncii, să detalieze grilele de salarizare în funcție de fiecare funcție, vechime, nivel de studii și grad didactic. Aceasta va fi ulterior aprobată de către Executiv.

Salarizarea profesorilor pentru anul 2024 va fi stabilită printr-o ordonanță de urgență separată de ordonanța principală. Liderii sindicali, după discuțiile cu premierul Ciolacu, ministrul Finanțelor și al Educației, au confirmat aceste aspecte la ieșirea de la Palatul Victoria.

Anton Hadăr de la Alma Mater a subliniat că salariile nu vor crește în aceeași măsură pentru toți profesorii, datorită unei sume fixe acordate anul precedent, care nu permite acum acordarea unui procentaj uniform. Astfel, cei care au primit 1.700 lei în vara anului trecut, ar putea primi acum creșteri între 14% și 17%, nu neapărat 20%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Anunț neașteptat făcut de Ministrul Muncii! Ce bonus va fi adăugat la pensie?

Ministerul Finanțelor a publicat inițial un proiect de ordonanță care prevedea o creștere salarială de doar 8% pentru profesori de la 1 ianuarie 2024. Ulterior, s-au făcut ajustări, Guvernul stabilind inițial o creștere de 13%, pentru ca apoi Ministerul Finanțelor să publice o versiune veche a proiectului, declanșând confuzie. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a recunoscut această greșeală, explicând că aceasta a survenit din cauza efortului intens de lucru al angajaților ministerului la elaborarea proiectului de buget.

Principalele prevederi ale ordonanței austerității și modificările aduse includ creșterea salariilor bugetarilor cu 5% de la 1 ianuarie, la fel și pentru salariile primarilor. Cu toate acestea, pentru salariile profesorilor, creșterea de 20% este menționată fără specificarea exactă a procentelor de la 1 ianuarie. De asemenea, sporurile sunt plafonate la nivelul celor din decembrie 2023, iar tichetele Rabla suferă o reducere mai mică decât inițial planificat, scăzând de la 11.000 euro la 5.100 euro în loc de 2.000 euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Progres semnificativ la noul Spital de Oncologie din Suceava! Investiție de peste 10 milioane de euro

Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice, Casa Verde Fotovoltaice, va primi o finanțare redusă la jumătate pentru sesiunile viitoare, iar ecobonusurile pentru anumite tipuri de vehicule au fost eliminate pentru anul 2024 conform noilor modificări ale ordonanței.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top