Connect with us

România, la loc de cinste în Europa la numărul de familii de albine!

stup albine - Moldova Invest

Național

România, la loc de cinste în Europa la numărul de familii de albine!

Conform datelor statistice prezentate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la Târgul Național al Mierii, România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producție de miere de aproape 30.000 de tone și un consum anual de 1,2 kg/locuitor.

„Dacă vă uitați pe statistici, am început cu până într-un milion de familii de albine în anul 2007, la integrarea în UE, și acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua țară europeană ca număr de familii de albine, după Spania. De asemenea, în 2007 aveam o producție de 16.000 tone de miere și acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am început cu un consum de o jumătate de kilogram de miere pe cap de locuitor și acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an”, a susținut directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Tinel.

Tinel a subliniat că și Programul Național Apicol (PNA) a devenit atractiv pentru sector, în condițiile în care în 2007 gradul de absorbție a fost de 17%, iar în prezent a fost accesat 100%, însă din numărul total de apicultori înregistrați, respectiv 32.000, doar 8.000 de apicultori au luat fonduri din PNA, adică 25% din total.

Moldova Invest îți recomandă și ...   CJ Suceava alocă 43,65 milioane lei pentru susținerea infrastructurii și dezvoltării locale: Proiectul vizează 114 localități

„Prin Programul Național Apicol sunt alocați până în 2027 circa 60 de milioane de euro, 30 de milioane de la noi, 30 de milioane de la Bruxelles. Vreau să vă reamintesc că am început cu grad de absorbție, în 2007, de 17%, 50% a fost în 2008 și am ajuns la 100%, ceea ce înseamnă că devine atractiv, dar față de numărul de apicultori înregistrați, de 32.000, numărul celor care accesează PNA este la un sfert, 25%, adică 8.000. Am crescut într-adevăr, de la 2.500 la început, la 8.000 acum, dar mai avem până la a-l face un program de masă pentru apicultori”, a mai spus Tinel.

Statistica legată de consumul de miere din România, de 1,2 kg/an/locuitor a fost cotnrazisă de reprezentanții Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), care susțin că datele sunt exagerate, consumul real fiind în jur de 550 de grame/locuitor/an.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ce noi tronsoane din Autostrada A7 se deschid vineri, 20 decembrie

„Pare exagerată această cifră privind consumul de miere în România și probabil că este o eroare undeva în sistem, pentru că dacă am sta și ne-am gândi, 1,2 kg pe cap de locuitor ar reprezenta toată mierea care s-a produs anul trecut în România. Și nu cred că s-a întâmplat lucrul acesta. Probabil că vine pe fondul faptului că nu au s-a exportat nimic din România și au presupus că totul s-a consumat în țară. Este vorba despre mierea care există pe stoc și din păcate nu a mâncat-o încă românul. Noi ne-am bucura să o mănânce, pentru că nu am mai face acel efort de a o vinde în afară și la un preț mai mic, pentru că ea se vinde angro. Este cu totul eronat. Mare parte din cantitatea de miere ce s-a produs anul trecut încă există pe stoc la apicultori, din cauza faptului că nu există piață de desfacere, din cauza dumpingului făcut de China și Ucraina în ultimii ani, practic la nivelul prețului zahărului. 5 lei, cu atât vine mierea în port la Hamburg”, a explicat Răzvan Coman, reprezentantul Asociației Crescătorilor de Albine din România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI: „Ignorarea României în cadrul recentei Conferințe de securitate de la München (CSM) ridică semne mari de îngrijorare în contextul viitorului Europei de Est”

Conform reprezentantului, calitatea mierii venită din import lasă de dorit, iar acest lucru a fost confirmat de ultimul studiu al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), care a concluzionat că jumătate din mierea care a intrat în Uniunea Europeană este falsificată.

„În ceea ce privește caracteristicile ei sunt dubii destul de mari. Se vede și în ultimul studiu făcut de EFSA, unde practic jumătate din mierea care a intrat în Uniunea Europeană este falsificată într-un mod sau altul. Și mai e un aspect: dăm mierea bună în afară – mierea din România este recunoscută ca fiind de bună calitate – și importăm surogate din China sau din alte părți ale lumii care în mare parte nu sunt miere”, a conchis Răzvan Coman.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top