Connect with us

O mare companie producătoare de mobilă, acuzată de Agent Green de tăieri ilegale în județele Neamț, Iași și Suceava

taieri ilegale paduri - Moldova Invest

Național

O mare companie producătoare de mobilă, acuzată de Agent Green de tăieri ilegale în județele Neamț, Iași și Suceava

O nouă investigație efectuată de voluntarii de mediu de la Agent Green scoate la iveală mai multe nereguli făcute de compania de mobilă IKEA în România.

Potrivit organizației Agent Green, compania suedeză este implicată în peste 50 de incidente deîncălcări ale legislației românești în șapte păduri. În răspunsul lor, reprezentanții companiei susțin că practicile IKEA se conformează celor mai înalte standarde.

Ancheta realizată de Agent Green s-a concentrat pe șapte păduri din România, care sunt deținute de compania INGKA, proprietarul care controlează peste 300 de magazine IKEA din întreaga lume.

De exemplu, în pădurea Penteleu din Buzău, care face parte dintr-o zonă protejată din rețeaua Natura 2000, voluntarii susțin că nu s-a efectuat o evaluare adecvată pentru a determina impactul tăierilor asupra mediului, așa cum prevede legislația Uniunii Europene.

În plus, voluntarii afirmă că s-au falsificat datele referitoare la vârsta medie a mai multor parcele. Mai precis, păduri cu o vârstă de peste 150 de ani au fost înregistrate în documente ca fiind mai tinere, astfel încât să fie propuse pentru tăiere. Această practică a condus la neîndeplinirea condițiilor legale necesare pentru a fi recunoscute ca păduri virgine sau cvasivirgine și, implicit, au fost excluse de la protecția strictă.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: „Parcelă cu parcelă rad tot. Nu doar în Penteleu și peste tot, indiferent că e arie protejată sau indiferent că a avut un statut de protecție mai bun sau indiferent că pădurile sunt foarte valoaroase. Au făcut drumuri forestiere ca un împâienjeniș în întreaga pădure, pe pante absolut ilegale, care duc la eroziune. S-a lucrat pe vreme de sol îmbibat cu apă, ceea ce este ilegal din punct de vedere al legislației de protecție a mediului”.

Agenția Agent Green a mai semnalat nereguli și la Fetești, Suceava. Pădure deținută de Ingka în apropierea unei arii protejate. Această locație a stârnit interesul nostru din cauza autorizării tăierilor în pădurile mixte. Conform legislației românești, tăierile la ras sunt permise în mod excepțional doar în plantațiile de molid și în pădurile considerate neviabile comercial sau degradate. În această situație, există suspiciuni că au fost aprobate ilegal tăieri la ras în pădurile mixte sănătoase pentru a justifica exploatarea lemnului la o vârstă mult mai tânără decât cea permisă de lege (85 de ani în loc de 120 de ani). Se presupune că aceste tăieri la ras au fost planificate și aprobate în mod incorect de către firma responsabilă pentru amenajamentul silvic pe zece ani. Chiar și proiectul nou de Cod Silvic al României, aflat în prezent în Parlament, recunoaște impactul negativ al tăierilor la ras și își propune să interzică categoric acest tip de lucrări forestiere în toate ariile protejate din țară.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În viitorul apropiat se va construi o autostradă crucială pentru România!

…la Popești, Iași

În ceea ce privește pădurea din apropierea localității Popești, județul Iași, observațiile făcute de Agent Green pe baza imaginilor din satelit au fost confirmate în timpul investigației pe teren. În special, s-a constatat că într-o locație centrală au fost emise mai multe acte de punere în valoare (APV) pentru parcele situate în proximitate una față de alta. Exploatarea forestieră desfășurată în aceste parcele a generat o deschidere semnificativă în pădure, asemănătoare în anumite zone cu o tăiere la ras.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu admite întârzierile în accesarea fondurilor PNRR: „Anii 2025 și 2026 sunt definitorii”

și în Ceahlău, Neamț

Locația 6: Ceahlău, Neamț. Pădure deținută de Ingka în apropierea Parcului Național Ceahlău. Zona Ceahlău din județul Neamț reprezintă cel mai amplu punct de interes în ceea ce privește actele de punere în valoare autorizate pentru pădurile Ingka. Conform sistemului SUMAL de trasabilitate a lemnului, în ultimii 2-3 ani au fost emise 176 de astfel de acte pentru această pădure. Investigarea acestei zone a necesitat mai multe zile, dat fiind dimensiunile sale extinse.

Părți ale acestei zone se află în imediata vecinătate a Parcului Național Ceahlău și a siturilor Natura 2000 ROSCI0024 și ROSPA0129 din Masivul Ceahlău. De asemenea, aceasta reprezintă un posibil punct de interes pentru pădurile seculare. Cu toate acestea, majoritatea acestor păduri au suferit degradări din diverse lucrări de exploatare forestieră desfășurate în ultimii 10-20 de ani. Prin urmare, nu am putut confirma prezența pădurilor seculare intacte în această zonă. Cu toate acestea, acestea rămân păduri cu biodiversitate și valoare ridicată de conservare.

De asemenea, am analizat zonele de exploatare forestieră situate mai departe de parcul național și am identificat o zonă grav degradată în afara Bistricioarei, de unde prezentăm datele mai jos. Accesul la această locație a fost extrem de dificil din cauza existenței unei bariere și a camerelor de supraveghere.

Grosul este destinat producției industriale de lemn

Conform Agent Green, în cele șase amenajamente silvice evaluate de către investigatori, s-a constatat că 0% din suprafețele forestiere incluse în aceste amenajamente sunt sub protecție strictă. Din totalul de aproape 13.000 de hectare din cele șase suprafețe deținute de Ingka în județele Iași, Buzău, Vrancea, Suceava, Neamț și Argeș, nici măcar un hectar nu a fost identificat ca fiind sub protecție strictă. Doar 9,96% din aceste suprafețe forestiere sunt sub regimuri de intervenție redusă sau moderată, totalizând 1.433 hectare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ion Stefanovici: România în criza gazului – între stabilitate regională și redefinirea rolului său economic în Europa

Din întreaga suprafață de 51.335,49 hectare pe care Ingka Investments o deține în România (reprezentând 99% pădure), doar 1,04% se află în regim de protecție strictă (management fără intervenție), iar 8,25% se află în regim de protecție parțială.

În replică, INGKA Investments, cel mai mare retailer IKEA, spune că: „Suntem în dezacord complet față de cele menționate în raportul publicat recent. Practicile noastre de gestionare a pădurilor sunt stabilite în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv cele ale Directivei UE privind habitatele. Anul trecut am ales să nu intervenim asupra unor terenuri forestiere pe o suprafață de 1.400 de hectare, care nu au fost deocamdată clasificate ca păduri multiseculare, anticipând noile criterii ale Comisiei Europene care vor intra în vigoare”.

Între timp, la Ministerul Mediului încă se așteaptă primele concluzii după ancheta de săptămâna trecută care viza aceeași companie.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Nu avem încă concluziile acestui control. Reamintesc că probabil o să dureze câteva săptămâni, nu e o chestiune care se poate face de pe o zi pe alta”.

Conform Global Forest Watch, între 2001 și 2022 România a pierdut peste 400.000 de hectare de vegetație forestieră.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top