Național
OMV Petrom începe marea modernizare la Petrobrazi: Va produce biocombustibili de ultimă generație și va derula investiții de două miliarde de euro până în 2030
OMV Petrom începe marea modernizare la Petrobrazi: Va produce biocombustibili de ultimă generație și va derula investiții de două miliarde de euro până în 2030. OMV Petrom lansează un amplu program de investiţii şi modernizare pe platforma Petrobrazi, de circa două miliarde euro până în 2030, care va transforma rafinăria într-o unitate industrială modernă, capabilă să producă atât carburanţi tradiţionali, cât şi biocombustibili de ultimă generaţie, conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES.
OMV Petrom începe marea modernizare la Petrobrazi: Va produce biocombustibili de ultimă generație și va derula investiții de două miliarde de euro până în 2030
Rafinăria Petrobrazi, care marchează 90 de ani de la înființare, asigură în prezent aproximativ 30% din necesarul de combustibili al României și va continua să fie un pilon esențial în sectorul transporturilor.
Înființată în 1934, rafinăria Petrobrazi este pe cale să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din Europa de Sud-Est. OMV Petrom a anunțat investiții inițiale de 750 de milioane de euro, urmând ca până în 2030 să aloce un total de 11 miliarde de euro.
„2024 este un an special pentru rafinăria Petrobrazi. Celebrăm 90 de ani de când punem România în mişcare şi ne pregătim pentru viitorul transportului. Tranziţia energetică înseamnă un mix de soluţii: carburanţi tradiţionali, biocombustibili şi mobilitate electrică. Iar prin investiţiile pe care le facem la Petrobrazi, de 2 miliarde de euro până în 2030, vom continua să furnizăm clienţilor noştri carburanţi de calitate şi biocombustibili”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.
Recent, OMV Petrom a decis să investească circa 750 de milioane de euro într-o instalație pentru producția de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO), precum și în două instalații pentru producția de hidrogen verde. Astfel, începând cu 2028, compania va putea livra anual până la 250.000 de tone de biocombustibili.
Potrivit unui raport din data de 11 iunie 2024, remis Bursei de Valori București, ”compania a luat decizia finală de investiție pentru construirea unei instalații SAF/HVO și pentru construirea a doua instalații de producție de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obținere a biocombustibililor”.
”Astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în Romania. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocam 11 miliarde de euro, pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în Romania și în regiune”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
„Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon și ne așteptăm la o creștere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investițiilor pe care le-am anunțat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produși aici, în România. Pentru clienții noștri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului și mai puține emisii de carbon. Vrem să fim și în viitor prima alegere pentru clienții noștri și să le oferim produsele de care au nevoie”, afirmă și Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.
Investițiile pentru această unitate se ridică la 560 milioane de euro, iar instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an de SAF și HVO, precum și bio-nafta și bio-GPL, produse utilizate în industria chimică.
Proiectul beneficiază de o finanțare de 50 de milioane de euro din fondurile PNRR. Flexibilitatea instalației permite ajustarea mixului de produse în funcție de cererea pieței și de disponibilitatea materiilor prime. Consumul anual de hidrogen al instalației este de circa 11 kt, cea mai mare parte fiind furnizată de cele două noi unități de producție a hidrogenului verde.
Investițiile pentru cele două instalații de hidrogen verde sunt estimate la aproximativ 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane provin din fonduri europene, prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). OMV Petrom și Ministerul Energiei au semnat contractele de finanțare la începutul acestui an.
Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW, iar cantitatea anuală de hidrogen verde produsă va fi de aproximativ 8 kt.
Integrarea hidrogenului verde în procesul de obținere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviație și biodiesel, va duce la o reducere cu cel puțin 70% a emisiilor de CO2 comparativ cu combustibilii convenționali. Petrobrazi este prima rafinărie din țară certificată pentru producerea de SAF și HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.
Pentru a-și asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru producerea biocombustibililor, OMV Petrom a achiziționat o participație de 50% din „Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat din România. „Respiră Verde” colectează anual până la 10 kt de ulei comestibil uzat de la agenți economici din industriile ospitalității (hoteluri, restaurante) și retail.
În plus, vor fi continuate investițiile pentru modernizarea și eficientizarea proceselor existente, reducând astfel amprenta ecologică a rafinăriei. OMV Petrom își propune să scadă intensitatea emisiilor de carbon ale rafinăriei cu peste 15% până în 2030 față de anul 2019.
Compania sprijină, de asemenea, proiecte sociale cu impact semnificativ asupra comunităților din Prahova, în domenii precum sănătate, educație și mediu. Exemple de astfel de proiecte includ modernizarea Spitalului Județean de Urgență din Ploiești, renovarea și eficientizarea energetică a școlilor prin programul România Eficientă și inițiativa de împădurire România Plantează pentru Mâine. Valoarea acestor proiecte a depășit 10 milioane de euro în ultimii trei ani.
OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență cu o capacitate de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 de benzinării sub mărcile OMV și Petrom.
La sfârșitul anului 2023, acționarii români dețineau peste 43% din acțiunile OMV Petrom (statul român, prin Ministerul Energiei, având 20,7%, iar fondurile de pensii din România 22,5%, alături de aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.
OMV Petrom se numără printre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu aproximativ 42 miliarde de euro plătite sub formă de taxe, impozite și dividende între 2005 și 2023. În aceeași perioadă, compania a realizat investiții de aproximativ 18 miliarde de euro.