Connect with us

Oportunități în Industria de Apărare a României în Contextul Conflictului din Ucraina, Conform Ministrului Economiei

fabrica de arme cugir seara 2021 - Moldova Invest

Național

Oportunități în Industria de Apărare a României în Contextul Conflictului din Ucraina, Conform Ministrului Economiei

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, a subliniat într-o conferință de presă ținută la Alba Iulia că tensiunile din Ucraina au generat posibilități semnificative pentru dezvoltarea industriei de apărare din România. În acest sens, Ministrul a accentuat necesitatea unei acțiuni rapide pentru a valorifica aceste oportunități emergente.

În contextul actual, Ministrul a remarcat: „O criză poartă în sine atât provocări, cât și oportunități. Criza din Ucraina și conflictul în desfășurare în regiune pot fi văzute ca factori care pot impulsiona industria noastră de apărare. Este esențial să identificăm și să exploatăm rapid aceste oportunități, având în vedere că acestă fereastră de oportunitate se estimează că va fi disponibilă timp de maximum 2 ani.” În lumina acestui context, Ministrul a subliniat importanța implicării active a celor două fabrici de armament de la Cugir în planurile de înzestrare ale armatei române, anticipând lansarea unor noi programe într-un interval scurt de timp.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Marcel Boloș: „Industria jocurilor de noroc are nevoie de un regim juridic și fiscal mai riguros, care să asigure un climat de legalitate, stabil, concurențial și predictibil”

În cadrul conferinței de presă, Ștefan-Radu Oprea a evidențiat posibilitatea colaborării cu investitori interesați să aducă tehnologie în fabricile de la Cugir pentru a dezvolta echipamente de apărare conform standardelor NATO, necesare armatei române. Ministrul a subliniat că perspectiva nu se limitează la aprovizionarea armatei naționale: „Noi suntem furnizori pentru armata română și cred că este esențial ca relația să fie contractuală și instituțională. Astfel, împreună cu partenerii care pot contribui cu tehnologie, putem asigura echipamentele de care avem nevoie și, în mod promițător, putem explora opțiuni de export.”

Ministrul a evidențiat și interesul semnificativ al companiilor din diferite țări, precum Statele Unite ale Americii, Germania, Austria, pentru colaborarea cu cele două fabrici de la Cugir. În opinia sa, evoluțiile în acest sens vor avea loc într-un interval scurt, întrucât fereastra de oportunitate se limitează la cel mult 2 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producția de porumb boabe a României ar putea ajunge anul acesta la 10,13 milioane de tone

Pe parcursul unei vizite oficiale în județul Alba, care a inclus și o vizită la Fabrica de Arme și Uzina Mecanică Cugir, Ștefan-Radu Oprea a detaliat că în momentul în care Ministerul Apărării Naționale lansează programele de înzestrare, Ministerul Economiei, prin intermediul ROMARM și al fabricilor de armament, trebuie să prezinte o ofertă competitivă pentru a câștiga licitațiile.

În prezent, conform Ministrului, Fabrica de Arme din Cugir are comenzi bazate pe un contract pe termen lung încheiat cu o companie americană. În ceea ce privește Uzina Mecanică Cugir, Ministrul a observat că există o “încărcare, însă nu suficientă”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, Germania și Republica Moldova - un parteneriat economic și politic tot mai solid. Concluziile conferinței economice româno-germane de la Berlin

Pe parcursul ultimului deceniu, s-a discutat de mai multe ori despre potențialul de a asigura comenzi constante pentru cele două fabrici din Cugir din partea Ministerului Apărării Naționale.

Uzina din Cugir, fondată în anul 1799 în timpul Imperiului Habsburgic sub denumirea de Fabrica de Fier și Oțel, a fost divizată în 2004 în UM Cugir și Fabrica de Arme. UM Cugir este specializată în producția de armament de diferite calibre, inclusiv pistoale automate și semiautomate de calibru 9 mm, precum și accesorii. Fabrica de Arme produce în special pentru piața civilă americană, incluzând arme semiautomate destinate vânătorii și tirului sportiv. Pe segmentul militar, aici sunt produse AKM-uri și alte echipamente conform contractelor externe.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top