Connect with us

Până miercuri, miniștrii din Guvern trebuie să stabilească de unde vor fi reduse cheltuielile bugetare cu cel puțin 6% în fiecare sector

image 2022 05 6 25540189 0 sedinta guvern nicolae ciuca - Moldova Invest

Național

Până miercuri, miniștrii din Guvern trebuie să stabilească de unde vor fi reduse cheltuielile bugetare cu cel puțin 6% în fiecare sector

Guvernul este obligat să efectueze reduceri semnificative în cheltuielile bugetare, iar miniștrii au termen până miercuri să anunțe de unde vor fi tăiate fondurile, cu un minim de 6%. În ciuda acestui lucru, miniștrii sunt încurajați să evite tăierea din investiții și să ia decizii libere în restul bugetului

În primele două luni ale acestui an, cheltuielile guvernului au atins un nivel record de 91 de miliarde de lei, cu peste 13 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Din această sumă, aproape un sfert a fost destinată plății angajaților. Cu toate acestea, premierul a exclus posibilitatea reducerii salariilor, dar a cerut o gestionare mai eficientă a cheltuielilor.

Potrivit declarației premierului Nicolae Ciucă, România trebuie să abordeze cu profesionalism și responsabilitate problema colectării taxelor. Premierul a cerut instituțiilor statului să își îndeplinească responsabilitățile și să realizeze colectarea taxelor așa cum a fost planificată. În cadrul Guvernului, s-a transmis că se vor discuta diferite opțiuni, cu excepția reducerii salariilor și a investițiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Persoanele cu dizabilităţi vor putea accesa finanţări de până la 200.000 euro pentru afaceri proprii

La sfârșitul lunii februarie, deficitul bugetar a atins 17 miliarde de lei, reprezentând aproximativ 1% din PIB. Aceasta se întâmplă în condițiile în care ținta de deficit bugetar pentru acest an este de 4,4% din PIB.

Coaliția de guvernare a decis că este necesară o reducere a cheltuielilor cu 20 de miliarde de lei pentru a reduce acest deficit. Fiecare minister este responsabil să vină cu propriul plan de reducere a cheltuielilor, dar unii miniștri afirmă că este dificil să identifice de unde să taie.

Potrivit declarației ministrului Educației, Ligia Deca, reducerile cheltuielilor bugetare nu trebuie să afecteze plata profesorilor, investițiile în școli sau măsurile de suport necesare pentru a preveni problemele precum violența în școli sau abandonul școlar.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Războiul tarifar al lui Trump: taxe record și „urgență națională” – Cum noile măsuri vamale schimbă economia globală

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu a discutat cu ministrul de Finanțe despre reducerile bugetare, ci a discutat cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care are un buget separat. Indiferent de situație, Rafila a subliniat că nu este acceptabil să se plece de la premisa că sistemul de sănătate va fi subfinanțat.

Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a afirmat că unele departamente din minister au prea mulți angajați, iar dacă aceștia nu își fac treaba, sunt dispuși să renunțe la ei. Burduja a declarat că ar putea redistribui angajații sau să organizeze concursuri, iar cei care nu se potrivesc pot fi concediați, oferindu-le posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în sectorul privat.

Potrivit declarației ministrului Economiei, Florin Spătaru, guvernul va reduce cheltuielile publice prin reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii. Acesta a declarat că este necesar să se verifice cu atenție cum sunt cheltuiți banii publici și să se evite orice risipă. De asemenea, reducerea cheltuielilor cu salariile este prevăzută și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care este stadiul lucrărilor pe Autostrada A7? Monitorizare aeriană prin Dronathon

Marcel Boloș, ministru al Investițiilor Europene, a afirmat că cheltuielile cu salariile au ajuns la 110 miliarde de lei, reprezentând 37% din totalul veniturilor încasate în 2021 și situând România printre primele locuri din UE în acest indicator.

El a subliniat că trebuie să se găsească modalități de ajustare a acestui indicator. În plus, Boloș a menționat că o reducere pe care Comisia Europeană ar putea s-o accepte ar fi de 0,3 până la 0,5% din PIB, adică aproximativ 8 miliarde de lei.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top