Connect with us

Parlamentul a adoptat legea ”agriculturii pe verticală”. Fermierii urbani vor putea accesa fonduri europene

WHAT IS VERTICAL FARMING - Moldova Invest

Național

Parlamentul a adoptat legea ”agriculturii pe verticală”. Fermierii urbani vor putea accesa fonduri europene

O nouă lege adoptată de parlamentari facilitează dezvoltarea agriculturii urbane în România, axată pe cultivarea plantelor în medii verticale. Actul legislativ permite locuitorilor orașelor să devină fermieri urbani, având posibilitatea de a cultiva legume nu doar pentru consum personal, ci și în scop comercial. Mai mult, acești producători vor putea beneficia de subvenții din fonduri europene

Metoda de agricultură “pe verticală” implică creșterea plantelor în medii izolate de influențele exterioare, oferind un mediu controlat, fără contaminare chimică sau biologică. Acest proces presupune utilizarea luminii artificiale cu LED-uri în locul soarelui, control strict al temperaturii, umidității și nutrienților, conform explicațiilor reprezentanților Facultății de Agronomie din Capitală, care studiază această metodă de aproape patru ani.

Profesorii din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București subliniază că în această abordare, plantele primesc apa și substanțele nutritive necesare pentru a crește, fără a fi expuse poluării cu substanțe toxice din sol, precum nitriți sau nitrați.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investițiile de anvergură în regiunile mai puțin dezvoltate, stimulate printr-o schemă de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei 

vertical farm 5 - Moldova Invest

Conform legii adoptate de Camera Deputaților, agricultorii care doresc să utilizeze această nouă tehnologie vor putea primi subvenții. Cu toate acestea, producătorii consideră că investiția necesară este extrem de costisitoare pentru a implementa acest sistem.

Unii specialiști atrag atenția că această abordare necesită spații considerabile și infrastructură specifică pentru a transforma această activitate într-o afacere viabilă pentru vânzare. Există opinii conform cărora clădirile nu sunt inițial proiectate pentru astfel de scopuri și necesită investiții substanțiale pentru echipamentele necesare, cum ar fi sistemele de irigare și analizoarele de substanțe.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Pas important în MODERNIZAREA FEROVIARĂ. România a primit primul tren electric achiziționat după mai bine de două decenii!

În cazul în care produsele cultivate pe verticală sunt comercializate, acestea vor trebui să aibă etichete speciale conform prevederilor legale.

În timp ce unii politicieni exprimă îngrijorări cu privire la posibila afectare a agriculturii tradiționale, alții văd această susținere a inovației în agricultură ca fiind benefică pentru producătorii de legume și fructe.

Legea în cauză a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Pentru implementarea efectivă a acesteia, reprezentanții aleși trebuie să inițieze discuții la nivel european pentru a obține fondurile necesare acordării subvențiilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul intenționează să echilibreze sistemul de salarizare în instituțiile teritoriale subordonate și sub autoritatea Ministerului Muncii


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top