Connect with us

Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2024. În ce domenii beneficiază România de alocări suplimentare

image 2022 05 3 25534118 0 parlamentul european - Moldova Invest

Național

Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2024. În ce domenii beneficiază România de alocări suplimentare

Parlamentul European a aprobat bugetul Uniunii Europene pentru anul 2024, lucru care aduce vești bune pentru România. Acest acord, adoptat de plenul Parlamentului European la Strasbourg cu 519 voturi pentru, 79 împotrivă şi 30 abţineri, a fost rezultatul negocierilor conduse de eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan

Bugetul pentru anul 2024, elaborat în urma negocierilor dintre Siegfried Mureşan, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană, include o majorare de 807 milioane de euro pentru alocările în sectoare și programe care necesită o mai mare finanțare. Acestea includ cercetarea, Programul de studii “Erasmus+”, sprijinul pentru tinerii fermieri și cooperarea cu Vecinătatea estică și sudică, inclusiv Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost lansata licitația pentru Sala Polivalentă din Iași! Investiție de peste 330 milioane lei, termen de execuție doi ani

De asemenea, acordul final elimină tăierile inițiale propuse de Consiliul Uniunii Europene, în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro, la începutul negocierilor.

Siegfried Mureşan a subliniat importanța acestui acord, menționând că acesta aduce stabilitate și predictibilitate beneficiarilor de fonduri europene din România și din întreaga Uniune Europeană. El a evidențiat faptul că bugetul pentru 2024 cuprinde creșteri pentru domeniile în care este necesară intervenția Uniunii Europene.

Bugetul de peste 189 de miliarde de euro pentru 2024 include alocări suficiente pentru finanțarea priorităților tradiționale ale Uniunii, precum Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, de la care România primește o parte semnificativă din fondurile europene nerambursabile. În plus, acesta conține majorări în sectoarele în care Parlamentul European a solicitat o finanțare suplimentară, cum ar fi cercetarea și programele destinate tinerilor și studenților.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian CÂCIU: „România se află printre puținele țări din Uniunea Europeană al căror deficit bugetar este realizat pe investiții”

Bugetul pentru anul 2024 ia în considerare situația la granițele Uniunii Europene și sporește alocările pentru Vecinătatea sudică și estică, incluzând Republica Moldova. De asemenea, se acordă o atenție sporită ajutorului umanitar pentru a reduce impactul umanitar al conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Acest buget al Uniunii Europene va fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Curtea Constituțională a României declară neconstituțională supraimpozitarea producătorilor de energie electrică


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top