Connect with us

Parlamentul va dezbate bugetul de stat și al asigurărilor sociale pe 2024

sedinta solemna parlament 28 noiembrie 2022 ziua nationala a romaniei 802370 - Moldova Invest

Național

Parlamentul va dezbate bugetul de stat și al asigurărilor sociale pe 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Proiectele de lege referitoare la bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2024 vor fi supuse dezbaterii în comisiile Parlamentului începând de luni, urmând ca votul final să aibă loc miercuri, în plen

Guvernul a dat aprobarea pentru aceste proiecte de buget pentru anul viitor într-o ședință desfășurată joia trecută, trimițându-le către Parlament cu solicitarea de a fi dezbătute și aprobate în regim de urgență.

Senatorii și deputații au avut posibilitatea să propună amendamente la buget în intervalul vineri seara până duminică, ora 14:00. Luni, la ora 10:00, Birourile permanente reunite vor stabili programul și durata dezbaterilor în cadrul comisiilor de buget și finanțe.

De asemenea, începând de astăzi, 18 decembrie, de la ora 11:00 până la ora 15:00, vor avea loc ședințe comune ale comisiilor specializate pentru a aviza proiectele de buget.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat cea mai mare producție de energie fotovoltaică din istorie!

Între orele 12:00 și 13:00 vor fi dezbateri generale referitoare la proiectele de buget în cadrul comisiilor de buget și finanțe, acestea urmând să elaboreze rapoartele aferente.

Dezbaterea ordonatorilor de credite în cadrul comisiilor de buget și finanțe se va desfășura începând de luni, ora 16:00, până la finalizare, iar marți, la ora 18:00, rapoartele referitoare la proiectele de buget vor fi depuse la Birourile permanente.

Ședința comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va debuta marți, de la ora 20:00, iar votul final este planificat pentru ziua de miercuri.

La 15 decembrie, Guvernul a aprobat proiectele de lege privind bugetul. În deschiderea acelei ședințe a Executivului, premierul Marcel Ciolacu a precizat că bugetul de stat pentru anul 2024 va fi concentrat pe investiții, reprezentând aproximativ 7% din PIB.

Premierul a adăugat că obiectivul Guvernului pentru anul următor este o creștere economică de 3,4%, clasând România pe locul al doilea în Uniunea Europeană în acest sens, ceea ce se traduce printr-o creștere de 150 de miliarde de lei a PIB-ului României față de anul curent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Record în industria eoliană! Anul trecut s-au instalat noi capacităţi, de peste 117 gigawaţi

În cadrul bugetului pentru asigurările sociale, s-a demonstrat că există resurse pentru a majora pensiile începând cu 1 ianuarie, cu rata inflației de 13,8%, și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale”, a declarat Ciolacu.

Premierul a menționat că se preconizează o creștere a salariilor profesorilor și că există resurse pentru o majorare de 5% în sectorul bugetar, cu excepția demnitarilor.

“Suma alocată pentru investiții este de 120 de miliarde de lei, reprezentând un record absolut după anul 1989. Bugetul alocat Educației este cel mai mare din istorie, cu peste 21 de miliarde de lei mai mult comparativ cu anul 2023. La Transporturi, se alocă cu 27% mai mult pentru susținerea investițiilor în infrastructură, ceea ce înseamnă 6,5 miliarde de lei suplimentare pentru finalizarea altor segmente de autostradă, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor. Există, de asemenea, creșteri semnificative, între 30% și 50% în plus, pentru domenii precum Sănătate, inclusiv Casa de Sănătate, Mediu și Dezvoltare. Aici se încadrează și programul ‘Anghel Saligny’, unde se alocă cu 3,7 miliarde de lei mai mult, dublu față de anul 2023”, a explicat el.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deputatul Gheorghe Șoldan: „Astăzi a fost aprobat în ședință de guvern proiectul privind indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții Autostrada Pașcani – Suceava”

Ciolacu a subliniat că nu vor exista creșteri de taxe în 2024 și că majorarea veniturilor va proveni exclusiv din efectele economice ale investițiilor și, evident, din lupta împotriva evaziunii fiscale”, a adăugat șeful Guvernului în momentul aprobării bugetului pentru anul 2024.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top