Național
Pe urmele TRENURILOR încetinite. Zonele cu CEA MAI MARE SCĂDERE a vitezei feroviare în ROMÂNIA
În România, trenurile sunt extrem de lente, cu o viteză medie de 45 km/h și există zone în care timpii de călătorie au crescut cu peste 50% față de perioada dintre 1978 și 1996, când vitezele erau cele mai mari din istoria rețelei CFR
Între București și Timișoara, trenurile parcurg distanța în 10 ore pe 533 km, ceea ce este mult mai încet decât trenurile din 1939.
De asemenea, vitezele au scăzut drastic și pe rutele scurte, ceea ce face ca naveta cu trenul să nu mai fie fezabilă în multe zone ale țării.
Există trasee unde călătoria durează mai mult decât în anii ’30, iar liniile secundare au timpi de parcurs cu 30-50% mai mari decât în 1980, după ample lucrări de modernizare și întreținere.
Printre relațiile unde vitezele au scăzut puternic se numără Brașov – Sibiu, Ploiești – Buzău, Satu Mare – Baia Mare, Medgidia – Tulcea sau Bacău – Piatra Neamț.
Vitezele mici sunt cauzate de restricțiile numeroase impuse pe o rețea cu foarte puține modernizări, dar aceste restricții asigură siguranța călătorilor.
Rutele în care vitezele au suferit o scădere semnificativă în comparație cu perioada 1978-1995
– Pe ruta BUCUREȘTI – CRAIOVA, care are o lungime de 209 km, în trecut existau lungi porțiuni cu viteze de 110-120 km/h, ceea ce permitea trenurilor IC să ajungă la destinație în 2 ore și 8 minute în 1996.
În prezent, cel mai rapid tren ajunge la destinație în 3 ore și 23 de minute, iar unele trenuri IR ajung să parcurgă distanța în peste 3 ore și 40 de minute.
Timpii de mers au crescut cu 50% din cauza introducerii restricțiilor de viteză și a creșterii porțiunilor cu limitări de sub 50 km/h. În 2005, cel mai rapid tren ajungea la destinație în 2 ore și 30 de minute.
Pe porțiunea București – Videle, care are o lungime de 51 km, în trecut se ajungea fără oprire în 33 de minute, dar în prezent se ajunge în 49 de minute.
– Pe ruta CARANSEBEȘ – BALOTA, cel mai rapid tren din 1939 parcurgea distanța mai rapid decât cel mai rapid tren din 2023. Zona Balota este cunoscută pentru dificultatea sa, pentru accidentele frecvente și pentru nevoia urgentă de investiții.
Există porțiuni unde viteza este sub 20 km/h și cel mai rapid tren face 2 ore și 51 de minute pe cei 131 km. În trecut, trenurile IC parcurgeau această distanță în sub 2 ore și 10 minute. Vitezele medii actuale sunt de aproximativ 40-45 km/h, dar, pe o linie modernizată, ar fi posibile viteze medii de 65 km/h.
Între septembrie și decembrie 2019, au avut loc trei accidente feroviare în zona Balota – Valea Albă – Post Macazuri Șimian, ceea ce subliniază importanța investițiilor necesare.
-Pe ruta CRAIOVA – CALAFAT, cel mai rapid tren din 1934 parcurgea distanța în 2 ore și 15 minute, dar în prezent se ajunge în 3 ore și 10 minute. La 1982, existau trenuri personale care ajungeau la viteze de 70-80 km/h pe unele porțiuni, în timp ce în prezent viteza nu depășește 35 km/h.
Chiar și după deschiderea podului rutier-feroviar Vidin-Calafat în 2014, puține trenuri utilizează această rută. De exemplu, în 2015, un singur tren internațional de lung parcurs, Budapesta – Timișoara – Craiova – Sofia, a străbătut distanța de 1.023 km în 21 de ore.
Acestea sunt exemple elocvente ale decăderii vitezei feroviare în România în ultimul secol și a nevoii urgente de modernizare și investiții.
Pe ruta BRAȘOV – PREDEAL, trenurile au o viteză medie sub 50 km/h prin Tunelul Mare și fac 33-36 de minute între cele două orașe, față de 24-25 de minute în 1978.
Planurile de modernizare sunt existente, dar vor dura mult timp.
Pe ruta BRAȘOV – SIGHIȘOARA, cel mai rapid tren face 3 ore pentru cei 128 km, iar cele care opresc mai mult de patru ore. Lucrările de modernizare vor reduce traseul cu 11 km și vor scurta timpul de călătorie. Trenurile făceau un drum de 1 oră și 36 de minute în 1989.
Pe ruta PLOIEȘTI – BUZĂU, cea mai rapidă călătorie de la 1939 între cele două orașe făcea sub o oră. Cel mai rapid tren din 2023 face cu 40% mai mult decât acum 34 de ani.
Pe ruta ARAD – DEVA, lucrările de modernizare au început în urmă cu cinci ani și timpul de rulare începe să scadă. Cel mai rapid tren face 2 ore și 20 de minute pe cei 149 km, față de o oră și 45 de minute acum 25 de ani. Lucrările de modernizare vor continua câțiva ani și se va putea circula cu 160 km/h. Există întârzieri frecvente și puține trenuri care opresc în gările mici.
BAIA MARE – SATU MARE: Cu o distanță de 59 km între cele două orașe, călătoria cu trenul nu este o opțiune prea convenabilă din cauza numărului redus de trenuri (șase pe sens în fiecare zi) și a timpiilor de parcurs destul de mari. Cel mai rapid tren face o oră și 13 minute, în timp ce, în anii 80, un tren rapid parcurgea aceeași distanță în 40 de minute, iar cel mai rapid tren personal făcea drumul în 67-70 de minute. Trenurile Regio actuale fac o oră și 50 de minute, cu o viteză medie sub 40 km/h.
BRAȘOV – SIBIU: Distanța dintre cele două orașe este de 149 km, iar cel mai rapid tren din prezent face 2 ore și 36 de minute, cu mult mai mult decât un tren rapid de la 1978, care făcea aceeași distanță într-o oră și 59 de minute cu oprire la Făgăraș. În anii 90, trenurile Rapid puteau parcurgea această rută în 2 ore și 10 minute. În prezent, viteza maximă admisă este de 80 km/h, iar există multe zone cu restricții de viteză.
MEDGIDIA – TULCEA: Pe distanța de 144 km dintre Medgidia și Tulcea, călătoria cu trenul este lungă și nerecomandată. Timpul de parcurs a crescut cu 50% și numărul de trenuri s-a redus considerabil în comparație cu perioada de glorie a acestei rute.
În prezent, cel mai rapid tren face traseul în trei ore, în timp ce, la 1978, un tren accelerat cu patru opriri intermediare și porțiuni importante de peste 80 km/h făcea același traseu în două ore și trei minute.
În anii 80, viteza medie pentru cele mai rapide trenuri era de 71 km/h, iar unele porțiuni atingeau chiar și 100 km/h. În zilele noastre, cei 28 km dintre Cogealac și Baia Dobrogea se parcurg cu o viteză medie de 56 km/h, față de 80 km/h în trecut.
BRĂILA – FĂUREI: Pe magistrala 700, distanța de 60 km a fost parcursă în 34 de minute în 2005 și în 35 de minute în 1978, dar acum cel mai rapid tren face 48 de minute, iar trenurile personale durează mai mult de o oră, din cauza scăderii vitezelor maxime.
DEJ – JIBOU: pe magistrala 400, distanța de 76 km a fost parcursă în 65 de minute acum 25 de ani, dar acum cel mai rapid tren face 85 de minute, în timp ce un tren Regio cu opriri intermediare durează doar cu șapte minute mai mult.
ARAD – NĂDLAC: Acum câteva decenii, distanța de 52 km de-a lungul liniei din zona de frontieră a fost parcursă în 68 de minute, dar acum trenurile durează cel puțin o oră și 23 de minute.
SIGHIȘOARA – ODORHEI: pe linia din Transilvania, distanța de 47 km a crescut cu peste 60% în timpul de călătorie de la o oră și 14 minute la 98 de minute după Revoluție.
PITEȘTI – CURTEA DE ARGEȘ: În trecut, pe distanța de 38 km, existau opt trenuri pe sens, inclusiv un tren Accelerat care parcurgea distanța în 33 de minute. Acum sunt doar trei trenuri, care durează o oră sau mai mult. În anii 80 existau și trenuri personale care durează 48 de minute, oprind la fiecare stație.
PUTNA – DORNEȘTI: În 1980, cel mai rapid tren pe distanța de 40 km pe această rută dura o oră, dar acum călătoria durează 94-97 de minute, din cauza stațiilor și a infrastructurii proaste. Deși sunt doar trei trenuri pe zi față de șase în trecut, trenurile încă circulă în ciuda vitezelor mici. În 2018, circulația a fost reluată datorită eforturilor comunităților locale și a celor care consideră că trenurile sunt importante. Pe multe alte secții de cale ferată, trenurile nu se mai întorc și șinele au fost demontate.
SFÂNTU GHEORGHE – BREȚCU: Pe distanța de 66 km între Sfântu Gheorghe și Brețcu, cel mai rapid tren din 1980 avea un timp de călătorie de o oră și 35 de minute, dar acum cel mai rapid tren face 2 ore și 5 minute, oprind la 17 stații intermediare.
Deși trenul care parcurge distanța nu staționează aproape nicăieri mai mult de un minut, viteza medie este sub 33 km/h. În schimb, cel mai lent tren de pe rețeaua românească este un Regio care face 4 ore pe distanța de 98 km între Brașov și Brețcu, cu o medie sub 25 km/h.
Chiar dacă stă timp de o oră la Sfântu Gheorghe și Covasna, nu este un tren atractiv, având o viteză mai mică decât în urmă cu 140 de ani.
CĂLĂRAȘI SUD – CIULNIȚA – Slobozia Veche: Pe distanța de 44 km între Călărași Sud și Slobozia Veche, nu mai există trenuri directe de ani de zile, ci trebuie așteptat un alt tren la Ciulnița.
Dacă conexiunea este bună, călătoria durează o oră și jumătate, dar dacă nu, poate dura peste două ore. În trecut, când exista un tren direct, călătoria dura chiar și 55 de minute.
BACĂU – PIATRA NEAMȚ: Cel mai rapid tren pe distanța de 80 km între Bacău și Piatra Neamț făcea 53 de minute în anii 80, dar acum face 68 de minute.
Cel mai lent tren Regio face 103 minute și oprește la 12 stații intermediare. În trecut, existau nouă trenuri pe zi pentru această rută, dar acum sunt doar șase.
VEREȘTI – BOTOȘANI: Pe distanța de la Verești la Botoșani, cel mai rapid tren face o oră și nouă minute, iar cel mai lent face o oră și 25 de minute.
Rețeaua feroviară suferă din cauza unei infrastructuri învechite
Acum 40 de ani, existau trenuri accelerate care parcurgeau distanța în 47 de minute și trenuri personale care durează 58 de minute.
În țara noastră, rețeaua feroviară suferă din cauza unei infrastructuri învechite și a restricțiilor de viteză impuse pentru a asigura siguranța călătorilor.
Trenurile sunt extrem de lente, iar călătoria pe multe rute este mult mai îndelungată decât în trecut, cu unele trasee care durează mai mult decât în anii ’30.
Deși s-au efectuat ample lucrări de modernizare și întreținere în ultimele decenii, vitezele medii au scăzut drastic pe majoritatea rutelor, făcând ca naveta cu trenul să nu mai fie fezabilă în multe zone ale țării.
În plus, numărul de trenuri care opresc în gările mici a scăzut considerabil, iar unele secții de cale ferată nu mai sunt utilizate și au fost demolate.
Este necesară o investiție semnificativă pentru modernizarea infrastructurii feroviare, pentru a asigura transportul rapid și sigur al pasagerilor și mărfurilor în întreaga țară.
