Connect with us

Piața de media din România va crește la 762 milioane de euro în acest an, conform estimărilor Media Fact Book

piata media - Moldova Invest

Național

Piața de media din România va crește la 762 milioane de euro în acest an, conform estimărilor Media Fact Book

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Estimările pentru anul curent, realizate de Media Fact Book, indică o creștere continuă a pieței locale de media, ajungând la 762 milioane de euro. Se așteaptă o majorare semnificativă pentru TV (+10%) și OOH (+10%), alături de o creștere moderată pentru Digital (+7%) și Radio (+7%). În contrast, segmentul Print va înregistra o scădere de 10%, potrivit Agerpres.

Evoluția pozitivă se datorează factorilor economici favorabili, precum scăderea prețurilor la energie și o piață a forței de muncă puternică, care au contracarat efectele unui climat economic și geopolitic dificil, se arată într-un comunicat de presă emis de Initiative.

Piața media din România a fost pe un trend ascendent stabil în 2023, ajungând la o valoare netă estimată de 701 milioane de euro, cu o creștere de +6.5% față de anul anterior. Această evoluție pozitivă se datorează factorilor economici favorabili, precum scăderea prețurilor la energie și o piață a forței de muncă puternică, care au contracarat efectele unui climat economic și geopolitic dificil”, arată analiza Media Fact Book, singurul raport de analiză a pieței românești de media și publicitate, care estimează că piața de media va continua să crească, atingând valoarea record de 762 milioane de euro, până la finalul lui 2024.

Conform aceleași surse, în 2023, digitalul a continuat să crească (+8% față de 2022), atingând valoarea de 252 de milioane de euro, ceea ce reprezintă 36% din totalul pieței media.

Totodată, audiențele TV au înregistrat o scădere mai moderată, încheind anul trecut cu un minus de 4% față de 2022, un declin contracarat de performanțele puternice din ultimul trimestru, care au echilibrat un început de an mai slab. Valoarea netă a pieței TV a rămas constantă la 368 de milioane de euro, reprezentând 52% din totalul pieței media.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Povești de succes din regiune: Kaminhorn o afacere de 3,5 milioane de euro

„Piaţa de media a demonstrat şi în 2023 capacitatea remarcabilă de a depăşi aşteptările. Această performanţă subliniază nu doar rezilienţa sectorului, ci şi abilitatea de a se adapta şi inova în faţa provocărilor. Suntem încrezători că anul 2024 va continua această tendinţă pozitivă, propulsată de inovaţii tehnologice şi de o adaptabilitate strategică sporită. Aşteptăm cu entuziasm să explorăm şi să implementăm noi modalităţi prin care media poate servi mai bine nevoile unui public diversificat, răspunzând astfel la schimbările rapide din comportamentul consumatorilor şi din dinamica globală. Aceste eforturi sunt esenţiale pentru a asigura că industria noastră prosperă, oferind valoare adăugată tuturor stakeholderilor implicaţi”, a spus Alexandra Olteanu, Managing Director Initiative.

Segmentul digital a continuat să crească (+8% față de 2022), ajungând la o valoare de 252 de milioane de euro și reprezentând 36% din totalul pieței media. Această creștere a fost impulsionată de factori precum comerțul electronic și schimbările în consumul de media. Google Search și Display Advertising au dominat alocările bugetare, în timp ce social media a menținut o cotă semnificativă din bugetele de publicitate digitală. Pentru 2024, Media Fact Book estimează o creștere moderată a pieței digitale de +7%, până la 269 de milioane de euro.

În 2023, audiențele TV au înregistrat o scădere mai moderată, încheind anul cu o scădere de 4% față de 2022. Acest declin a fost compensat de performanțele puternice din ultimul trimestru, care au echilibrat un început de an mai slab. Valoarea netă a pieței TV a rămas constantă la 368 de milioane de euro, reprezentând 52% din totalul pieței media.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Perioada de înscriere în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru dezvoltarea turismului balnear se prelungeşte până la 15 iulie

Canalele de ştiri şi-au sporit penetrarea, mai ales în demograficul matur cu status social mediu şi ridicat. Acestea au adus în prim-plan evenimente globale, precum evoluţiile conflictelor din Ucraina şi Orientul Mijlociu, şi pregătirile anticipate ale partidelor politice pentru alegerile din 2024, în timp ce televiziunea a rămas centrul de atracţie cu evenimente sportive majore, emisiuni de talente şi seriale populare.

Având un început robust în 2024, piaţa TV este pregătită să depăşească performanţele anului anterior, cu evenimente de talie mondială precum Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de la Paris, care promit să propulseze audienţele la niveluri record, anticipându-se o creştere de 10% a veniturilor nete, până la 405 milioane de euro.

În 2024, va fi introdus un nou sistem de măsurare a audienței, care reflectă o structură demografică actualizată bazată pe Recensământul Național din 2021. Acesta promite ajustări semnificative în înregistrarea datelor, inclusiv includerea populațiilor din periferiile urbanizate în categoria mediului urban.

În sectorul OOH, piața a înregistrat o consolidare semnificativă în 2023, înregistrând o creștere de 12%, cu venituri de 41 de milioane de euro, reprezentând 6% din totalul pieței media din România. Acest sector și-a urmat evoluția naturală, adaptându-se la inflația în creștere și beneficiind de alocări mai generoase în bugetele de publicitate, în scopul de a atinge un public diversificat și extins geografic. Investițiile semnificative în DOOH și extinderea în zone cu trafic pietonal intens au consolidat acest segment, semnalând o recuperare naturală post-pandemie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru prima dată în cinci ani

Proiecțiile pentru 2024 indică o continuare a acestei tendințe ascendente, fiind estimată o creștere de 10%, până la aproximativ 45,6 milioane de euro.

În același timp, posturile de radio au captat atenția publicului cu programe variate de muzică, divertisment și subiecte de actualitate precum sustenabilitatea și educația, ceea ce a condus la o creștere de 10% a pieței de publicitate radio în ultimul an, ajungând la o valoare totală estimată de 35 de milioane de euro. Media Fact Book preconizează o continuare a creșterii acestui segment, cu o estimare de 7%, până la aproximativ 37,5 milioane de euro.

În 2023, piața de Print a înregistrat o scădere semnificativă de 11% față de 2022, ajungând la cinci milioane de euro și captând mai puțin de 1% din totalul pieței de media. Proiecțiile pentru 2024 indică o continuare a trendului descendent, cu o estimare de -10% față de 2023 și o valoare totală a pieței de 4,5 milioane de euro.

În același an, categoria Retail a continuat să domine piața de media, contribuind cu 25% din totalul estimat al pieței de media, consolidându-și poziția de lider începută în 2021. A urmat categoria Healthcare, cu o contribuție de 17%, și Food & Beverages, cu 12% din piață, ambele având contribuții semnificative.

Aceste informații sunt extrase din Media Fact Book, un ghid editat anual de agenția Initiative începând din 1997. Initiative este una dintre cele mai mari rețele independente de media din lume, oferind servicii specializate în planificare și cumpărare de media, strategie și consultanță în domeniul media și new media.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top