Național
Piaţa de publicitate din România se apropie de 700 de milioane de euro! Creșteri peste așteptări, la radio!
Conform studiului Media Fact Book realizat de agenția Initiative, piața de publicitate din România a înregistrat o creștere ușoară anul trecut, ajungând la aproximativ 683 de milioane, cu 23 mai multe ca anul trecut.
Pentru anul 2023, se estimează că piața de publicitate va atinge aproximativ 700 de milioane de euro.
Evoluția pieței de publicitate în România a fost una moderată. Creșterea sub așteptări poate fi atribuită, în parte, contextului economic incert, dar și schimbărilor rapide din mediul digital, care au determinat o redistribuire a bugetelor de publicitate.
Reclamele de la posturile de televiziune continuă să atragă cea mai mare parte a bugetelor publicitare, reprezentând aproximativ jumătate din total. Totuși, se observă o creștere constantă a publicității digitale, care și-a consolidat poziția și continuă să înregistreze o creștere anuală semnificativă.
“Creşterea moderată în 2022 de doar 9% faţă de 2021 vine şi pe fondul incertitudinii şi a strategiilor precaute adoptate de către advertiseri în contextul războiului din Ucraina şi a previziunilor economice negative”, au menționat cei de la Initiative.
Piaţa de publicitate în ultimii ani
Alexandra Olteanu, Managing Director initiative, a analizat trendurile, și a declarat că:
„După creşterile spectaculoase din ultimii ani, 2022 a venit cu multe motive de îngrijorare economică şi socială, ceea ce a dus la mult mai multă precauţie în investiţiile de media, şi nu numai. Cu toate acestea, ne bucură menţinerea trendului pozitiv pentru întreaga piaţă de media şi tratăm creşterea moderată de 9% ca pe un semn de maturitate şi consolidare.
Digitalul rămâne principalul factor de creştere pentru întreaga industrie, +25% faţă de 2021, ajutat puternic de conexiunile mobile rapide şi accesibile şi de penetrarea reţelelor sociale. 2023 se conturează a fi un an al consolidărilor şi al abordărilor mature în alocarea bugetelor de comunicare.”
Situaţia detaliată, în continuare:
Televiziune – audiențe în scădere, reclame mai multe
Potrivit studiului Media Fact Book realizat de agenția Initiative, audiențele televiziunii continuă să scadă în România, cu o scădere de 10% în 2022 față de anul precedent. Cu toate acestea, investițiile în publicitatea TV au reprezentat peste jumătate (53%) din piața de media locală, cu o valoare netă estimată de 350 de milioane de euro în 2022. Se estimează că această valoare se va menține aproximativ la același nivel și în 2023.
Deși oferta de stații TV este în creștere, companiile care investesc în publicitate sunt precaute în gestionarea bugetelor de media în televiziune, având în vedere tendința descendentă a audiențelor.
Digital – creștere de 25%
Pe de altă parte, publicitatea digitală înregistrează o creștere spectaculoasă de peste 25% în 2022, ajungând să reprezinte 35% din întreaga piață de media din România, cu o valoare netă estimată de 233 de milioane de euro. Această creștere semnificativă este influențată de creșterea și consolidarea e-commerce-ului, schimbarea obiceiurilor de consum media și penetrarea internetului la un nivel record de 89%, în special prin conexiuni mobile.
Outdoor și OOH – creștere de 20%
Piața de publicitate outdoor și OOH (Out-of-Home) a înregistrat și ea creșteri semnificative de peste 20% în 2022, ajungând la o valoare estimată de 37 de milioane de euro.
“Din păcate, potenţialul de creştere al acestui canal media a fost influenţat semnificativ de incertitudinea economică, preţurile ridicate pentru producţie şi potenţialele schimbări generate de război.”
Digital OOH-ul și-a continuat evoluţia pozitivă atingând o valoare netă estimată la 7 milioane de euro.
În 2023, Media Fact Book estimează că piaţa de OOH va creşte cu 8%, ceea ce va duce la o valoare de 40 de milioane de euro.
Radio – creștere de 10%
În ceea ce privește publicitatea radio, aceasta a înregistrat o creștere surprinzătoare de 10% în 2022, ajungând la o valoare netă estimată de 31,9 milioane de euro.
În 2023, staţiile de radio vor continua strategia de a integra conţinutul offline cu platformele digitale şi de social media, iar Media Fact Book prefigurează o creştere moderată de 3%, ce va duce piaţa până la 32,9 milioane de euro.
Print – scădere cu 10%
În schimb, piața de print continuă să înregistreze o scădere semnificativă, estimată la 10% în 2022. Pentru a face față acestui trend descendent, publicațiile tipărite își extind prezența în mediul digital și adoptă o abordare integrată cu platformele video și social media.
Perspectivele pentru 2023 rămân pesimiste în ceea ce privește piața de print, estimându-se o scădere de 11% față de 2022, cu o valoare totală a pieței de 5 milioane de euro.
Cheltuielile de publicitate, pe domenii media
