Connect with us

PIAȚA REZIDENȚIALĂ se îndreaptă spre un NOU RECORD de LIVRĂRI şi în 2022

foto aeriana iasi 1 e1658900918640 - Moldova Invest

Național

PIAȚA REZIDENȚIALĂ se îndreaptă spre un NOU RECORD de LIVRĂRI şi în 2022

Anul 2022 aduce un nou record de livrări pe piața rezidențială deși ne confruntăm cu o creștere a prețurilor pentru materialele de construcție şi implicit a apartamentelor

Cluj Napoca, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Braşov sunt principalii poli în care se concentrează cererea pentru locuinţe din ţară, aici înregistrându-se în total circa o treime din tranzacţiile la nivel naţional.

Zona metropolitană a Capitalei este responsabilă de o altă treime, iar celelalte 35 de judeţe formează împreună ultima treime.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Liderii europeni au ajuns la un acord pentru sprijinirea Ucrainei 

În Bucureşti, diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrările de locuinţe a crescut cu peste 50% în ultimul an, comparativ cu 2019, fiind de circa 7.600 de unităţi. Există însă semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor creşte, iar cererea va înregistra un recul.

În restul ţării, această evoluţie a fost şi mai pregnantă, diferenţa între numărul de tranzacţii şi livrări crescând de aproape trei ori în ultima perioadă, faţă de anul 2019, la 19.900 unităţi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România ar putea găzdui două centre de date cu capacitate totală de 40-45 MW, în valoare de 500 de milioane de euro

gabriel blanita - Moldova Invest

„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidenţiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de cca 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puţin 8 ani.

Prin urmare, ne aşteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflaţie ridicată şi de o creştere a dobânzilor faţă de minimele istorice din 2020, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului”, a declarat Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România, conform zf.ro. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbări semnificative în politica fiscală a statului de la 1 ianuarie 2024. Care sunt măsurile ce vor afecta întreprinzătorii din România?


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top