Connect with us

Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită până în ianuarie 2024! Cauzele prezentate de ASF

valabilitate polite euroins prelungita expira 8 septembrie 2023 850777 - Moldova Invest

Național

Plafonarea prețurilor RCA ar putea fi prelungită până în ianuarie 2024! Cauzele prezentate de ASF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să sugereze Guvernului extinderea perioadei de plafonare a prețurilor pentru asigurările RCA cu încă 3 luni, până la 10 ianuarie 2024. Acest demers are la bază necesitatea de a acoperi expirarea tuturor polițelor RCA emise de compania Euroins, care a intrat faliment.

În prezent sunt active peste 1,68 de milioane de polițe RCA emise de Euroins, în timp ce totalul polițelor RCA active depășește 7,28 milioane. Aproximativ una din patru mașini asigurate RCA are o poliță Euroins, iar aceste polițe vor expira automat pe 8 septembrie. Prin urmare, ASF a propus Guvernului prelungirea acestui termen cu 3 luni.

În contextul falimentului Euroins, sub conducerea Guvernului Ciucă, s-a decis să se stabilească un plafon pentru prețurile asigurărilor RCA, menținându-le la nivelul prețurilor de bază (B0) practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023. Acest preț de bază este utilizat ca bază pentru aplicarea ajustărilor în funcție de clasificarea de bonus-malus a fiecărui asigurat. Această măsură a fost introdusă la data de 11 aprilie 2023 și a fost valabilă pentru o perioadă de 6 luni, care urmează să expire la data de 10 octombrie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Parlamentul European a aprobat bugetul UE pentru 2024. În ce domenii beneficiază România de alocări suplimentare

Cu toate acestea, apare o problemă majoră în ceea ce privește asigurații români, deoarece mulți dintre ei au încă polițe RCA active la Euroins, deși compania se află în faliment. Termenul de expirare automată a acestor asigurări este stabilit pentru 8 septembrie 2023.

În vederea soluționării acestei situații, ASF a propus Guvernului să prelungească valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins cu încă 3 luni. Acest proiect de act normativ a fost pus în consultare publică de către Guvern, iar Consiliul Economic și Social (CES) și-a dat avizul săptămâna trecută. Totuși, CES a făcut observația că această măsură va exercita o presiune semnificativă asupra Fondului de garantare a Asiguraților. Executivul nu a aprobat încă propunerea, dar există mari șanse ca proiectul de ordonanță de urgență referitor la prelungirea valabilității polițelor RCA emise de Euroins să fie aprobat în cadrul ședinței Guvernului din această săptămână. Mai apoi, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să propună Guvernului o prelungire a plafonării prețurilor pentru asigurările RCA, această prelungire urmând să fie reglementată printr-un alt act normativ. Potrivit unei surse apropiate procesului, premierul Ciolacu a dat deja acordul său pentru această propunere. Această informație este confirmată și de alte surse guvernamentale și din industria de asigurări.

Moldova Invest îți recomandă și ...    Finanțare de peste 4 milioane de Lei pentru proiectul „BiblioHub Vaslui”

Potrivit unei surse guvernamentale, ASF dorește să prelungească plafonarea prețurilor RCA cu încă 3 luni, până pe 10 ianuarie 2024. Cu toate acestea, măsura va fi implementată de către Guvern printr-o Hotărâre și va necesita și avizul Consiliului Concurenței, deoarece prelungirea implică aspecte legate de concurență. Cu toate acestea, nu există încă un document oficial care să ateste această decizie. O altă sursă guvernamentală a menționat că a auzit și ea despre intenția ASF de a prelungi plafonarea și a indicat că motivul invocat ar fi expirarea polițelor Euroins. Cu toate acestea, nu a avut acces la proiectul de Hotărâre de Guvern.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Energiei estimează un număr de PROSUMATORI în România până în 2030

Surse din industria de asigurări au împărtășit perspective diferite cu privire la motivul prelungirii plafonării prețurilor RCA. Unele surse sugerează că prelungirea valabilității polițelor Euroins ar putea fi doar un pretext, iar în lipsa plafonării impuse de Guvern, prețurile asigurărilor RCA ar putea crește semnificativ, posibil cu 25-30% pentru majoritatea categoriilor de vehicule, începând cu ianuarie 2024. Aceasta ar putea fi o măsură populistă adoptată de partidul PSD. De asemenea, se menționează că actualul președinte al ASF, Nicu Marcu, ar putea să își dorească o continuitate în funcție și să încerce să mențină stabilitatea pieței de asigurări.

Pe de altă parte, alte surse indică că temerile nu se referă doar la creșterea prețurilor, ci și la posibilitatea unei noi concentrări majore pe piața RCA, unde primii doi jucători controlau peste 70% din piață înainte de a intra în faliment.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top