Connect with us

PNRR: Unicul business privat cu investitori români inclus în lista principalilor beneficiari de fonduri europene pentru redresare și reziliență

7 chimcomplex borzesti - Moldova Invest

Național

PNRR: Unicul business privat cu investitori români inclus în lista principalilor beneficiari de fonduri europene pentru redresare și reziliență

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În clasamentul celor 100 de beneficiari finali ai fondurilor europene alocate din PNRR, se găsește doar o singură companie privată cu capital românesc, restul beneficiarilor fiind instituții publice, inclusiv primării, companii de stat, regii autonome, precum SRI și STS, dar și o firmă privată cu capital străin

Chimcomplex Borzești, o companie controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza (53 de ani), ocupă poziția 34 în Top 100 beneficiari finali de fonduri europene din PNRR, beneficiind de un contract în valoare de 82,3 milioane de euro.

Această finanțare se încadrează în cadrul componentei PNRR C6 – Energie – I3, care vizează dezvoltarea unei producții combinate de energie termică și energie electrică (CHP) pe gaz flexibile și de înaltă eficiență în sectorul încălzirii centralizate, în scopul reducerii emisiilor de carbon.

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice esențiale în regiune și joacă un rol strategic în economia românească. Compania a fost înființată în 1954 la Borzești, Onești, și administrează acum cel mai mare complex de produse chimice, cu două platforme industriale situate la Onești și Râmnicu Vâlcea (fostele active ale Oltchim).

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă șansă pentru mineritul românesc? Ce dorește să facă UE?

În 2022, Chimcomplex a înregistrat venituri totale din exploatare de 2,38 miliarde de lei și un profit net de 266 milioane de lei, cu un număr mediu de 1688 de angajați. Acționariatul Chimcomplex Borzești este alcătuit din 85% deținut de CRC Alchemy Holding și 8,9% deținut de Statul Român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, restul capitalului social (aproximativ 5%) fiind deținut de persoane juridice și fizice.

Ștefan Vuza, avocat de profesie, a preluat Chimcomplex Borzești începând cu anul 2003 și, în 2018, a achiziționat activele viabile ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care se afla în insolvență. Vuza a absolvit Școala Militară și ASE – Relații Economice Internaționale, Finanțe – Bănci și a obținut o licență în Științe Juridice la Facultatea de Drept a Universității București.

El deține trei masterate în domeniile Tranzacții Economice Internaționale, Psihologie Industrială și Organizațională și Științe Politice, precum și un doctorat în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

În clasamentul beneficiarilor finali cu cel mai mare cuantum al finanțării pentru implementarea măsurilor PNRR, apare și o altă companie privată cu capital străin. Copper Beech Urban SRL ocupă poziția 85 în Top 100 PNRR, beneficiind de un contract de finanțare de aproape 15 milioane de euro. Acești bani provin din componenta PNRR C6 – Energie – I1, care se concentrează pe dezvoltarea noilor capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 75 de milioane de euro în modernizarea Vămii Racovăț–Diakivți

Copper Beech Urban SRL are ca principală activitate producția de energie electrică (cod CAEN 3511). Compania din România este controlată de Dinesh Dhamija, un om de afaceri britanico-indian, născut în Australia, rezident în Elveția, conform informațiilor de pe Termene.ro și Wikipedia.

La vârsta de 73 de ani, el a fost europarlamentar din partea Partidului Liberal Democrat din Marea Britanie în perioada 2019-2020, până când Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană.

În 2022, firma Copper Beech Urban SRL a înregistrat venituri de 240.000 de lei și un profit de 179.000 de lei, fără a avea angajați, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor.

În continuare, în clasamentul celor 100 de beneficiari finali ai fondurilor PNRR, sunt prezentate și companii de stat și instituții publice, cum ar fi CFR (Compania Națională de Căi Ferate Române), CN CFA SA (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), SRI (Serviciul Român de Informații) și STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale), care au obținut finanțări semnificative pentru diverse proiecte incluse în cadrul PNRR.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BNR: ROBOR la 3 luni a coborât la 6,05% pe an

Totodată, în topul beneficiarilor finali apar și instituții și organizații europene, precum Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții, care primesc fonduri pentru a le aloca ulterior beneficiarilor din România.

De exemplu, Fondul European de Investiții va constitui 20 de fonduri de investiții private cu suma de 400 de milioane de euro, care vor investi în diverse companii.

Merită menționat că clasamentul realizat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) reflectă situația până la data de 9 octombrie 2023 și va evolua pe măsură ce implementarea PNRR progresează.

Valoarea totală a primelor 100 de contracte de finanțare PNRR depășește 11,2 miliarde de euro. Până în prezent, România a primit de la Comisia Europeană o sumă total


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top