Connect with us

Polonia și Ungaria, anunț sumbru! Exporturile de cereale din Ucraina vor copleși România!

cereale - Moldova Invest

Național

Polonia și Ungaria, anunț sumbru! Exporturile de cereale din Ucraina vor copleși România!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Fermierul Dan Hurduc a declarat că dacă Ungaria a impus condiții mai stricte, iar Polonia a interzis importul cerealelor din Ucraina, atunci fluxul de cereale din Ucraina către România se va intensifica.

Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea separării fluxurilor pentru a permite fermierilor români să aibă și acces la export. Fermierul consideră că singura soluție viabilă pentru problema cerealelor din Ucraina este lobby-ul.

“Urgent ar fi că dacă Polonia a interzis sau Ucraina a suspendat exporturile către Polonia, în situaţia aceasta cerealele vor veni mai mult către România. Dacă Ungaria înăspreşte condiţiile de intrare în ţară, Polonia le-a interzis o perioadă, vă daţi seama că doar România a rămas. Pe lângă fluxurile care veneau, de acum înainte fluxurile să fie mai mari. Ne interesează în primul rând să reglementăm piaţa din nou, ceea ce este o acţiune politică şi de lobby la nivel european pentru viitor pentru că cel mai mult ne interesează viitorul. Paşi concreţi ar fi prima şi prima dată să segregăm fluxurile, să separăm fluxurile ca fermierii români să poată să aibă şi ei acces la export şi aceasta se poate face la nivelul portului şi la nivelul Ministerului Agriculturii şi în discuţii cu reprezentanţii comercianţilor să vedem soluţii concrete că să deblocăm mai repede”, a declarat Dan Hurduc, luni, la Prima News.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul a aprobat un memorandum privind investiții pentru dezvoltarea conexiunilor de Internet de mare viteză în zone defavorizate

El a mai afirmat că trebuie intensificate controalele la frontieră în privinţa cerealelor din Ucraina.

“Şi celelalte măsuri sunt să avem o trasabilitate a importurilor de la frontieră. Noi de la frontieră, când a intrat o maşină, putem să o facem pe transport electronic, să o monitorizăm electronic în aşa fel încât să vedem că este pe tranzit. Să intensificăm controalele să vedem cu neconforme. Dacă nici ministrul nu recunoaşte că cerealele nu sunt conforme, atunci de ce mai respectăm green-dealul? De ce ucrainenii au 250 de substanţe în plus faţă de Uniunea Europeană şi faţă de România care sunt interzise în Uniunea Europeană. Asta trebuia să facă ministrul în prima etapă. El a preluat din discursul fermierilor, ne plânge pe umeri, dar în realitate el aşteaptă. Ceilalţi miniştri din Ungaria şi Polonia au luat măsuri, dar domnul ministru aşteaptă. Eu nu văd o îmbunătăţire”, a explicat Dan Hurduc.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Sergiu Manea, CEO BCR: ”Ne uităm foarte, foarte atent la ce face numărul 1 din piaţă"

El a fost întrebat, în cazul în care nu se schimbă nimic, în cât timp producătorii de cereale din România ar putea ieşi de pe piaţă.

“În perioada următoare, dacă nu se schimbă nimic şi suntem în acelaşi caz, producătorii români nu vor mai putea să vândă pentru că vine şi noua recoltă din Ucraina, vin şi stocurile pe care sunt forţaţi să le vândă fermierii pentru că trebuie să înceapă un nou ciclu. Cred că în luna septembrie foarte mulţi fermieri şi îndeosebi fermierii mici şi mijlocii care au grad mare de îndatorare şi nu sunt capitalizaţi vor fi primii care vor ieşi din piaţă. Estimez în luna septembrie, nu vor mai începe noul flux pentru că nu vor mai avea cu ce. Falimentele în agricultură durează destul de mult. Încearcă să se găsească soluţii şi să se găsească finanţări. România poate face între 30 şi 30 şi ceva de milioane de tone la toate culturile. Dacă vine şi Ucraina cu peste 60- 70 de milioane la toate, logistica nu poate suporta aceste cantităţi, aceste tonaje şi automat fermierii ucraineni o să discounteze şi mai mult, preţurile vor fi derizorii şi nici la producţii normale sau producţii mari fermierii nu vor putea să îşi recupereze costurile. Atunci activitatea agricolă nu va mai avea interes pentru fermieri”, a mai afirmat Dan Hurduc.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă bulă imobiliară? Cu cât s-au scumpit apartamentele, doar în ultima lună?


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top