Connect with us

Posibile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Fermierii așteaptă deciziile Ministerului Agriculturii

florin barbu depunere juramant ministru agricultura - Moldova Invest

Național

Posibile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina. Fermierii așteaptă deciziile Ministerului Agriculturii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Fermierii au fost convocați la Ministerul Agriculturii în seara aceasta. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în următoarele 30 de zile nu va fi permis niciun import de cereale din Ucraina în România

România așteaptă ca Ucraina să prezinte, până la finalul zilei de azi, un plan de măsuri referitor la exporturile de cereale, solicitat de Comisia Europeană. Aceste măsuri vor ajuta la reglementarea situației importurilor din Ucraina. Fermierii din sectorul vegetal au fost invitați la Minister la ora 18:00.

Ministrul a subliniat că de la data de 15 septembrie, când au fost din nou permise importurile de grâu, floarea-soarelui, porumb, rapiță și orz din Ucraina, niciunul dintre aceste produse nu a intrat în România. Viitorul este încă incert, întrucât deciziile Ministerului Agriculturii vor depinde de răspunsul Ucrainei la solicitarea Comisiei Europene. Totuși, ministrul a menționat existența unui proiect de act normativ prin care se poate interzice importul a patru dintre aceste produse din Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Transformarea orașului istoric TÂRGU OCNA într-o destinație turistică de top, sub conducerea primarului Cristian Aurelian CIUBOTARU

Ministrul a declarat că s-a discutat în cadrul Biroului Politic Național și că toate asociațiile de fermieri din sectorul vegetal au fost convocate la Minister la ora 18:00. A fost pregătit un act, iar până la miezul nopții de azi, se așteaptă ca Ucraina să trimită Comisiei Europene un plan de măsuri.

Ministrul a subliniat că în următoarele 30 de zile, în timp ce se așteaptă planul de măsuri, nu va fi permis niciun import de cereale din Ucraina în România. Totuși, se va continua să se permită tranzitul de cereale din Ucraina prin teritoriul României.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, conform Hotărârii de Guvern. Cât vom lua în mână.

Comisia Europeană a anunțat că Ucraina a fost de acord să implementeze, în următoarele 30 de zile, măsuri legale, inclusiv un sistem de licențe de export, pentru a evita o creștere semnificativă a cantităților de cereale din Uniunea Europeană.

Fermierii reuniți în Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România au transmis o scrisoare deschisă Guvernului. Ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la efectele imediate și consecințele pe termen lung ale ridicării interdicției privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei. Fermierii subliniază că aceasta va duce la încheierea rapidă a unor contracte de import și la scăderea prețurilor la poarta fermei în România, ceea ce ar putea afecta costurile de producție. Ei solicită intervenția rapidă a Guvernului pentru a preveni aceste probleme.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, în discuții avansate pentru un centru Google! Investiții majore în infrastructura digitală


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top