Connect with us

Potrivit agentiei de rating Moody’s, se estimează că economia României va înregistra o creștere de 3% în 2024, iar deficitul fiscal este prognozat să fie de 5,7% din PIB

media 148438381067355900 - Moldova Invest

Național

Potrivit agentiei de rating Moody’s, se estimează că economia României va înregistra o creștere de 3% în 2024, iar deficitul fiscal este prognozat să fie de 5,7% din PIB

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Conform unui raport periodic privind piața locală, agenția de rating Moody’s estimează că economia României va înregistra o creștere de 3% în 2024 și de 3,5% în 2025. Această creștere este susținută în principal de consum, dar și de investițiile publice și private. În același timp, se prognozează că Guvernul va continua să se confrunte cu deficite fiscale și de cont curent ridicate

Moody’s anticipează un deficit fiscal de 5,7% din PIB în 2024, îmbunătățit marginal față de anul precedent, și un deficit de cont curent de 6,6% din PIB, în ușoară scădere față de nivelul din 2023. De asemenea, Comisia Europeană este probabil să concluzioneze în această primăvară că România nu și-a atins obiectivele fiscale în cadrul procedurii de deficit excesiv. Cu toate acestea, Moody’s nu se așteaptă ca guvernul să anunțe măsuri suplimentare de consolidare decât după alegerile parlamentare din a doua jumătate a anului 2024.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost lansată licitația pentru modernizarea drumului Burdujeni - Aeroport! Valoarea proiectului se ridică la 5 milioane de euro

Ratingul Baa3 atribuit de Moody’s României reflectă un potențial puternic de creștere economică, susținut de fonduri semnificative de la Uniunea Europeană și de investiții străine directe. Cu toate acestea, potențialul ridicat al pieței locale este contrabalansat de instituții publice mai slabe și de deficite fiscale și de cont curent ridicate.

Ratingul “a3” pentru soliditatea economică a României evidențiază potențialul de creștere pe termen mediu al țării, împreună cu dimensiunea și nivelul moderat al veniturilor bugetare. În ceea ce privește soliditatea instituțiilor și a guvernanței, scorul “baa3” echilibrează calitatea relativ slabă a instituțiilor cu scoruri moderate pentru eficacitatea politicii fiscale, monetare și macroeconomice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Meta a dezvăluit detalii despre noile aplicații care vor înlocui Messenger și WhatsApp. Cum intenționează Meta să redefinească experiența de socializare online?

Punctajul “a3” pentru soliditatea fiscală echilibrează povara încă moderată a datoriei țării și indicatorii favorabili de accesibilitate a datoriei cu nivelul relativ ridicat al datoriei publice denominate în monedă străină. În ceea ce privește susceptibilitatea României la riscuri, scorul este “ba”, determinat de riscul politic generat de conflictul dintre Rusia și Ucraina și de tensiunile din Republica Moldova, acestea constituind o sursă de vulnerabilitate pentru solvabilitatea suverană a României.

Perspectiva stabilă a ratingului echilibrează forța economiei românești cu dificultățile continue ale Guvernului de a reduce în mod sustenabil și semnificativ deficitele fiscale și de cont curent ridicate. Deși aceste aspecte nu prezintă riscuri iminente pentru profilul de credit al României, deficitele gemene rămân o sursă de vulnerabilitate pentru solvabilitatea suveranului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Analiză Erste: România și Polonia, de două ori mai “bogate” decât erau în 2004


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top