Connect with us

Prefectul județului VRANCEA, Nicușor HALICI: „Pe suprafeţele neirigabile, cultura de porumb este calamitată 100% din punct de vedere al rodului!”

NICUSOR HALICI e1658925443672 - Moldova Invest

Național

Prefectul județului VRANCEA, Nicușor HALICI: „Pe suprafeţele neirigabile, cultura de porumb este calamitată 100% din punct de vedere al rodului!”

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a declarat faptul că în acest an, cultura de porumb ar putea fi calamitată în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigabile

Se pare că fermierii încep deja să recolteze porumb pentru a-l putea folosi ca furaj proteic pentru animale.

„Din ce am constatat eu, pe suprafeţele neirigabile, cultura de porumb este calamitată 100% din punct de vedere al rodului. Din cauza situaţiei extreme, mai mulţi fermieri au decis deja să recolteze porumbul, pentru ca acesta să nu se usuce de tot şi să poată fi folosit ca furaj proteic pentru animale.

Dar, din punct de vedere economic, aceste culturi nu mai au nicio valoare. Calamitatea va fi mult mai mare decât în cazul culturilor de primăvară. Circa 5% din suprafaţa arabilă a judeţului este irigată, iar acolo sunt culturi care duc spre normalitate, dar nici acolo nu va fi o producţie normală, fiind afectate şi acestea de temperaturile foarte ridicate din aer”, a declarat Nicuşor Halici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul CIOLACU insistă asupra digitalizării și a integrării în spațiul Schengen: "România trebuie să facă tranziția către o frontieră digitală"

Nicușor Halici a precizat faptul că în proporție de 80 şi 90% ar putea fi afectată cultura de floarea soarelui, dar acest procent variază în funcţie de nivelul de precipitaţii din perioada următoare.

nicusor halici - Moldova Invest

„Încă centralizăm solicitările din partea cultivatorilor. Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Vrancea sunt în teren pentru a constata dacă cele sesizate sunt conforme. Termenul de centralizare pentru culturile de toamnă este 15 august, dar săptămâna aceasta sper să avem o estimare de peste 90%. La culturile de primăvară, porumb, floarea soarelui, nu au început încă depunerea cererilor.

Eu sunt în contact permanent cu ministerul Agriculturii şi cu alte ministere, pentru identificarea resurselor necesare pentru aplicarea unor măsuri urgente de reechilibrare sau temporizare a acestei tendinţe de secetă pedologică pentru anul care vine. Şi sunt mai multe proiecte care se au în vedere. Am deja o prioritizare a lor, având în vedere impactul imediat pe care unele dintre acestea le-ar putea avea. Pentru că nu mai este timp de pierdut”, a precizat Nicuşor Halici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 37,6 milioane de euro pentru producătorii tomate şi usturoi din România

seceta 44493200 46677500 747x420 1 e1657260597816 - Moldova Invest

Prefectul județului Vrancea a precizat faptul că vor exista pierderi economice uriaşe, care vor afecta şi anul agricol următor.

„Pierderile economice în Vrancea sunt uriaşe în acest an. În primăvară, mulţi dintre fermieri se gândeau dacă să mai însămânţeze culturile de toamnă. Majoritatea au făcut-o şi acum regretă. De aceea, această secetă va avea un impact foarte mare şi în anul viitor”, a mai spus Halici.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va fi absentă, prima dată după 2011, de la MWC Barcelona, cel mai mare târg european de tehnologie


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top