Connect with us

Premier Energy se pregătește de listarea la bursă, după o investiție de 88 mil. euro într-un parc eolian

premier energy - Moldova Invest

Național

Premier Energy se pregătește de listarea la bursă, după o investiție de 88 mil. euro într-un parc eolian

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Premier Energy, una dintre cele mai rapide companii private integrate vertical din infrastructura energetică din Europa de Sud-Est și unul dintre cei mai mari jucători în energie regenerabilă din România și Republica Moldova, a anunțat pe 18 aprilie intenția sa de a efectua o ofertă publică inițială (IPO) la Bursa de Valori București (BVB).

Aceasta va fi prima IPO de pe Bursa de Valori București după listarea de 2 miliarde de euro a producătorului de energie de stat român Hidroelectrica în 2023.

Oferta va începe după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a României aprobă prospectul IPO-ului.

În cadrul IPO-ului, Premier Energy își propune să strângă aproximativ 100 de milioane de euro prin majorarea capitalului, în timp ce principalul acționar al grupului, Emma Capital, intenționează să vândă acțiuni în valoare de 25 de milioane de euro. Astfel, valoarea totală a IPO-ului va depăși 125 de milioane de euro. Premier Energy își propune să folosească banii strânși în IPO pentru a finanța creșterea viitoare, în special în segmentul producției de energie regenerabilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Egger investește peste 6 milioane de euro într-un proiect de mediu cu impact major

“Deși suntem mândri că suntem una dintre cele mai rapide companii private de infrastructură energetică din Europa de Sud-Est, acum este momentul potrivit pentru ca Premier Energy Group să efectueze o IPO și să valorifice oportunitățile interesante pentru dezvoltare accelerată pe care o listare publică la Bursa de Valori București o va aduce”, a declarat Jose Garza, directorul executiv al Premier Energy Group.

“În calitate de cel mai mare manager și agregator de producție de energie regenerabilă din România și Moldova, Premier Energy Group este bine poziționat să beneficieze de creșterea prognozată a energiei regenerabile în regiune și să construiască pe baza achiziției noastre recente transformative a CEZ Vânzare și pe baza istoricului nostru de achiziții aducătoare de valoare. Și cu modelul nostru de afaceri integrat vertical și diversificat, care ne permite să capturăm marje pe tot lanțul de valoare și să oferim stabilitate financiară, avem o poveste de acțiuni foarte atractivă pentru potențialii investitori”, a adăugat el.

Premier Energy deține peste 1.000 MW de generare de electricitate regenerabilă sub proprietate, management sau în dezvoltare în România și Moldova, împreună cu una dintre cele mai rapide afaceri de furnizare de electricitate regenerabilă în ambele țări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Eurostat: Comparativ cu situaţia din 2022, proporţia tinerilor care nu învaţă şi nici nu lucrează a scăzut cu 0,5 puncte

Grupul este al treilea cel mai mare distribuitor și furnizor de gaze naturale din România, cu peste 150.000 de puncte de consum. Este, de asemenea, cel mai mare distribuitor de electricitate și cel mai mare furnizor din Moldova, cu aproape un milion de puncte de consum și peste 840.000 de clienți de furnizare, deservind aproximativ 70% din populația moldoveană. În urma achiziției afacerii de furnizare CEZ Vânzare din România, Premier Energy Group deserveste un total combinat de aproximativ 2,4 milioane de clienți de furnizare de electricitate și gaze naturale în România și Moldova.

În 2023, Premier Energy a generat venituri consolidate de 912 milioane de euro, un profit net de 78,8 milioane de euro și un EBITDA ajustat de 127,7 milioane de euro.

După IPO, Emma Capital va rămâne acționarul majoritar al Premier Energy. Emma Capital este un fond de investiții înființat de antreprenorul ceh Jiří Šmejc, care este și directorul general al PPF, cel mai mare fond de investiții din regiune, cu active de peste 14,5 miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene aduce noutăți pentru Startup Nation 2024: accent pe cofinanțarea proprie și clarificări pentru antreprenori eligibili

Citigroup, UniCredit Bank GmbH (Filiala Milano) și WOOD & Company acționează ca coordonatori globali comuni în legătură cu oferta. Alpha Bank România S.A. și BT Capital Partners S.A. acționează ca bookrunners comuni. STJ Advisors acționează ca consultant financiar al companiei în legătură cu oferta. UniCredit S.p.A. acționează și ca consultant ESG al companiei în legătură cu oferta.

Investiție de 88 de milioane de euro în parcul eolian Mihai Viteazu din Constanța

Grupul Premier Energy, deţinut de fondul ceh de investiţii, Emma Capital, fondat de antreprenorul ceh Jiri Smejc, a mai achiziţionat și parcul eolian Mihai Viteazu din Constanţa, cu o capacitate totală instalată de 80 MW.

Tranzacţia ajunge la 88 de milioane de euro şi include aproximativ 520.000 de certificate verzi.

Oficialii companiei spun că preluarea urmează să  se finalizeze în această vară, tranzacţia fiind condiţionată de aprobările de reglementare standard, inclusiv de aprobarea Consiliului Concurenţei.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top