Connect with us

Premierul CIOLACU insistă asupra digitalizării și a integrării în spațiul Schengen: “România trebuie să facă tranziția către o frontieră digitală”

ciolacu scaled - Moldova Invest

Național

Premierul CIOLACU insistă asupra digitalizării și a integrării în spațiul Schengen: “România trebuie să facă tranziția către o frontieră digitală”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Marcel Ciolacu a subliniat necesitatea ca România să facă tranziția către digitalizare, chiar dacă aceasta trebuie să se întâmple sub presiune, în lipsa unei cooperări eficiente

Premierul a menționat că există dificultăți la granițe, exemplificând cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

El a indicat că inițierea negocierilor pentru spațiul Schengen reprezintă un moment pozitiv, deoarece România era blocată anterior.

“Prima etapă, cea mai crucială, a fost parcursă. Austria manifestă mai multă flexibilitate, dar nu se putea anunța triumfalist că, începând de acum, România va intra fără condiții în spațiul Schengen. Pentru prima fază, cred că se va aborda sfera aeriană, iar în anul viitor, sub Președinția Ungariei, ne vom concentra pe etapa a doua, terestră.

Ministrul de Interne se află în prezent la Viena pentru negocieri și urmează să meargă în Slovacia în această direcție. Austria are anumite cerințe, care, în opinia mea, nu sunt exagerate, deoarece toți dorim securizarea granițelor, atât cu Bulgaria, cât și cu Ungaria. Trebuie să fim sinceri și să nu ne inducem în eroare unii pe alții. Domnul Cherecheş a reușit să treacă frontiera cu buletinul unui văr cu 10 ani mai tânăr.

Asta este realitatea și trebuie să ne asumăm astfel de situații, să fim sinceri, altfel nu vom obține succesul dorit. Nu vom fi credibili și vom fi expuși la dezvăluirea adevărului prin imaginile prezentate la televizor. Aceste discuții sunt firești și sunt convins că vor fi benefice pentru cetățenii români și pentru statul nostru”, a afirmat Ciolacu la sediul central al PSD.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România a înregistrat în ianuarie o rată a inflației dublă față de media europeană

Întrebat despre impactul intensificării controalelor, premierul a dat exemplul cazului Cherecheş și a subliniat necesitatea unei digitalizări.

“Trebuie să evităm incidentele, precum cel în care a fost implicat domnul Cherecheş. În primul rând, avem nevoie de digitalizare, pentru că trăim într-o eră diferită. Trebuie să conștientizăm că nu mai putem continua să depunem formulare electronice la ghișeul 3. Este necesară o digitalizare la frontiere.

Avem un program, de aproximativ 1,2 miliarde de euro, de la Comisie, pentru frontiera cu Ucraina. Avem deja un punct de frontieră pilot funcțional cu Serbia. Trebuie să fim implicați. În prezent, la un punct de trecere a frontierei există patru sisteme de digitalizare: unul este gestionat de Poliție, unul de Vamă, unul aparține altor entități. Toate cele patru sisteme nu sunt integrate. România trebuie să intre într-o etapă de digitalizare, chiar și forțată, dacă este necesar”, a subliniat Marcel Ciolacu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Slănic Moldova, de la tradiție la inovație! Progrese și perspective în dezvoltarea turistică sub conducerea Primarului Gheorghe BACIU

Liderul PSD a anunțat că în perioada următoare vor fi făcute anumite modificări atât la vămi, cât și la ANAF pentru a asigura eficiență.

“Sunt complet nemulțumit de activitatea desfășurată în această zonă în prezent, nu neapărat de conducere sau de… Au funcționat pe alte principii. Eu văd o abordare complet diferită, mai ales acum, când suntem pe punctul de a accede în Schengen”, a precizat el.

Ciolacu a menționat, de asemenea, că România așteaptă acum decizia Parlamentului din Olanda în privința aderării la spațiul Schengen.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Antibiotice Iași a pus în funcțiune o centrală fotovoltaică de 2,5 MW, finanțată prin PNRR

“În martie vom face un pas adevărat. Așteptăm deciciolacuczia Parlamentului din Olanda. Știm că au avut loc alegeri pe 22 noiembrie și este necesară prezentarea propunerii noului Parlament din Olanda, nu pentru România, ci pentru Bulgaria. Așteptăm acea decizie pentru a stabili calea viitoare a României. Este corect să așteptăm și să nu intrăm acum în discuții despre decuplarea României de Bulgaria, o țară vecină.

Așteptăm. (…) În acest moment, suntem în așteptarea deciziei Parlamentului din Olanda și vom elabora împreună cu Reprezentanța din Bruxelles un plan. Voi discuta și cu președintele României, deoarece acesta reprezintă țara la Consiliul European, am colaborat până acum și vom continua să colaborăm instituțional. (…) Au existat multe negocieri atât din partea mea personală, a ministrului de Interne, a doamnei ministru de Externe, cât și a președintelui României”, a explicat premierul.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top