Național
Preşedintele AMEPIP: Provizoratele, o boală la nivelul companiilor de stat. România recunoscută de OCDE drept exemplu de bune practici în guvernanța corporativă
Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), a subliniat că provizoratele reprezintă o problemă semnificativă în companiile de stat. Într-un comunicat emis miercuri, Precup a explicat că rotația frecventă a membrilor consiliilor de administrație face dificilă stabilirea și monitorizarea unor indicatori esențiali de performanță.
„Principala noastră provocare o reprezintă provizoratele. Din punctul meu de vedere, ele reprezintă o boală la nivelul companiilor, pentru că, având provizorate, practic, membrilor în consiliile de administraţie, care se rotesc 5 luni cu 2 luni, nu ai cum să le pui indicatori cheie de performanţă. Şi, dacă nu ai indicatori cheie de performanţă în mandat, e foarte greu să-i tragi la răspundere,” a declarat Mihai Precup.
Potrivit acestuia, mandatele care expiră succesiv subminează solidaritatea necesară între membrii consiliului de administrație, ceea ce afectează în mod direct gestionarea eficientă a companiilor.
Dorința de a profesionaliza consiliile de administrație este susținută și la nivel guvernamental și parlamentar. „Legea spune foarte clar – cel puţin jumătate dintre membri trebuie să fie independenţi faţă de sectorul public în general. Trebuie ca toate consiliile de administraţie în acest moment să fie în această situaţie. Tot ce trece prin mâna AMEPIP este foarte clar evaluat, astfel încât să reflecte ceea ce s-a publicat în lege anul trecut. Angajamentul Guvernului este ferm în a aduce experţi independenţi în consiliile de administraţie,” a specificat Precup.
Pentru a sprijini această inițiativă, a fost înființat corpul administratorilor publici, o bază de experți din care ministerele pot selecta membri pentru consiliile lor de administrație. „Am înfiinţat corpul administratorilor publici, tocmai pentru a crea o bază de experţi din care ministerele să poată să aleagă, astfel încât să-şi completeze schema în cadrul consiliilor. În felul ăsta, ne creăm competenţă internă de oameni profesionişti,” a explicat Precup.
De asemenea, AMEPIP a creat o platformă similară cu eJobs pentru pozițiile din consiliile de administrație, cu scopul de a crește transparența și încrederea în procesul de selecție. „Ne dorim să avem un proces riguros. Ne-am dat seama că dacă avem profesionişti şi companii mai transparente, vom avea o pondere mai mare la PIB şi vom atrage investiţii şi locuri de muncă mai bine plătite,” a concluzionat preşedintele AMEPIP.
România recunoscută de OCDE drept exemplu de bune practici în guvernanța corporativă
Eforturile României de a reforma guvernanța companiilor de stat au fost recunoscute, astăzi, de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), în cadrul atelierului tehnic de lucru ”Sprijinirea reformei și a privatizării întreprinderilor de stat din Uzbekistan”, desfășurat la Tashkent. La acest eveniment a participat, din partea Guvernului României, Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).
Președintele Precup a evidențiat că România a fost prezentată ca model de bune practici în ceea ce privește selecția și numirea transparentă a membrilor consiliilor de administrație ale companiilor de stat, datorită măsurilor implementate de Guvern și AMEPIP. „Experiența noastră recentă în îmbunătățirea procedurilor de selecție pentru conducerea companiilor publice, alături de reformele legislative adoptate, a transformat România într-un model demn de urmat. Recunoașterea din partea OCDE ne onorează și ne motivează să continuăm pe calea reformelor și a progresului. Aceste realizări sunt rezultatul eforturilor noastre susținute și al angajamentului ferm de a respecta standardele OCDE și ale Comisiei Europene.”, a declarat președintele AMEPIP.
De asemenea, în cadrul intervenției sale, reprezentantul României a prezentat platforma gestionată de AMEPIP, operaționalizată la începutul lunii martie, subliniind rolul acesteia în monitorizarea eficientă a indicatorilor financiari, nefinanciari și de guvernanță corporativă ai companiilor de stat. „Prin intermediul platformei, asigurăm o monitorizare transparentă și riguroasă a performanței companiilor publice, având ca scop final aderarea României la OCDE, unul dintre cele mai importante obiective strategice de țară”, a adăugat președintele Mihai Precup.
România a fost invitată să împărtășească detalii despre procesul de selecție a membrilor consiliilor de administrație, inclusiv criteriile și standardele aplicate. Aceste bune practici pot servi drept model pentru Uzbekistan și alte țări interesate în reformarea guvernanței corporative.
AMEPIP își va menține angajamentul și ritmul susținut de a implementa cu fermitate standardele de guvernanță corporativă la nivelul tuturor companiilor de stat, asigurând un management dedicat atingerii obiectivelor de performanță, elemente esențiale pentru parcursul României către aderarea la OCDE. „Suntem profund dedicați consolidării standardelor de guvernanță corporativă din România și ne menținem angajamentul de a continua reformele cu un ritm susținut, printr-o colaborare strânsă și o comunicare constantă, precum și printr-un parteneriat activ și dialog deschis cu companiile de stat. Împreună, vom construi o Românie modernă, prosperă și competitivă pe scena globală, un stat membru valoros al OCDE și un exemplu de bune practici pentru întreaga lume.”, a conchis președintele Mihai Precup.
Atelierul tehnic a reunit reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice din Uzbekistan, precum și ai OCDE și altor state europene, experți, cu scopul de a facilita schimbul de experiențe și de a identifica cele mai bune practici în reforma și privatizarea companiilor de stat din Uzbekistan.
România a făcut pași importanți pe drumul spre aderarea la OCDE. În ianuarie 2022, România a obținut statutul de candidat la OCDE, deschizând calea către un proces detaliat de evaluare și alinieri. Până la finalul lui 2022, România a finalizat atât Foaia de parcurs, care stabilește etapele și termenii aderării, cât și Memorandumul Inițial, o autoevaluare a gradului de aliniere la standardele OCDE. Din ianuarie 2023, România se află în plin dialog cu cele 26 de comitete/grupuri de lucru sectoriale ale OCDE, demonstrând preocuparea pentru alinierea la cele mai bune practici la nivel internațional.
AMEPIP – Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
AMEPIP are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.
Agenția are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă
pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.
