Connect with us

Președintele CNIPMMR, Florin Jianu: „În primul rând ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte!”

florin jianu - Moldova Invest

Național

Președintele CNIPMMR, Florin Jianu: „În primul rând ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Florin Jianu, Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, a subliniat că orice modificare fiscală ar trebui să fie implementate începând cu 1 ianuarie 2024, pentru a nu bulversa companiile. De asemenea, el a menționat că Guvernul ar trebui să ofere un exemplu în ceea ce privește echilibrarea bugetului de stat și gestionarea cheltuielilor. Aceste declarații au fost făcute în contextul consultărilor purtate de premierul Marcel Ciolacu cu reprezentanții CNIMMR și ai Confederației Patronale Concordia, care au avut loc la Palatul Victoria.

“Ceea ce am solicitat, împreună cu partenerii noştri, a fost stabilitate şi predictibilitate. Orice fel de necesară modificare fiscală trebuie făcută de la 1 ianuarie 2024. Acesta este mesajul pe care noi l-am transmis. Apoi, Guvernul trebuie să dea primul exemplu în ceea ce înseamnă echilibrarea bugetului de stat şi, mai ales, a cheltuielilor. Am spus nişte lucruri foarte clare legat de fondurile europene. Din perioada 2021 – 2027, până în acest moment, nu s-a cheltuit niciun euro. S-au promis 490 de apeluri în valoare de 36,8 miliarde de euro şi nu s-a cheltuit niciun euro. În continuare, se fac agenţii, în continuare sunt angajări la bugetul de stat. Or, ceea ce noi am solicitat din partea mediului privat a fost echitate”, a conchis Jianu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste jumătate dintre locurile de muncă din România vor folosi inteligența artificială generativă, conform unui studiu Google

Și preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Dan Şucu, le recomandă guvernanţilor să lucreze împreună în vederea găsirii celor mai bune soluţii.

“În primul rând, îi mulţumim domnului prim-ministru şi echipei dânsului că ne-a ascultat, dânsul pare să aibă o disponibilitate serioasă pentru a discuta cu patronatele şi, în general, pentru tot ce înseamnă dialogul social. Am observat şi ne-a explicat despre dezechilibrele care există în clipa de faţă pe parte fiscală. Sigur, ne-a solicitat ajutorul, în acelaşi timp suntem de acord cu ajutorul pe care dânsul îl solicită, dar, în acelaşi timp, ne aşteptăm ca Guvernul să fie primul care dă exemplu prin economiile pe care le-ar putea face. Nu putem doar să solicităm de la societăţi şi de la contribuabili să plătească, în primul rând ar trebui ca Guvernul să-şi facă ordine în propria curte. (…) Fiecare dintre noi avem ceva de făcut, fiecare dintre noi putem să contribuim. Dânşii ştiu mai bine unde pot face economii”, a transmis Şucu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Havelsan, o companie din Turcia a primit un contract de 87 milioane de lei pentru modernizarea sistemului integrat de securizare a frontierei maritime

Jianu şi Şucu au subliniat că se aşteaptă ca Guvernul să aducă la cunoştinţă mediului de afaceri măsurile pe care intenţionează să le adopte, menţionând că au primit asigurări în acest sens.

“Eu cred că Guvernul trebuie să iasă, în primul rând, şi să spună care sunt măsurile asumate pe care le propune mediului de afaceri. Împreună cu partenerii noştri, am solicitat ca aceste măsuri să ne fie şi nouă trimise, să fie însoţite de analize de impact şi noi să răspundem în consecinţă acestor măsuri. (…) Am primit foarte multe întrebări din spaţiul public şi nu aş vrea să comentez punctual pe o măsură sau alta, pentru că am avut o inflaţie de măsuri, foarte multe întrebări cu privire la o măsură sau alta”, a explicat Florin Jianu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul României extinde programul IMM Plus și facilitează refinanțarea creditelor Prima Casă/Noua Casă

“Noi am solicitat să ne dea această listă clară cu ceea ce intenţionează să facă. Apoi, sigur că vom vorbi cu fiecare industrie în parte, cu fiecare asociaţie patronală în parte. Vom putea să venim cu nişte soluţii, poate chiar mai bune decât soluţiile propuse. În mod normal, în cel mult 10 zile, am putea să definitivăm tot ceea ce e de definitivat. Au fost discuţii de principiu, au fost o grămadă de propuneri, dar nimic, în clipa de faţă, nu este definitivat. De aceea, este absolut normal, noi suntem confederaţii patronale largi, cu un număr foarte mare de membri, dorim să ne informăm membri pe baza unor lucruri certe şi să primim un feedback corect din partea membrilor noştri ca să putem să transmitem mai departe. Noi avem o lege a dialogului social pe care trebuie să o respectăm”, a declarat și Şucu.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top