Connect with us

Președintele RomAlimenta, Sorin Minea: „Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului!”

sorin minea - Moldova Invest

Național

Președintele RomAlimenta, Sorin Minea: „Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Sorin Minea, președintele RomAlimenta, a subliniat că reducerea TVA nu va determina o scădere a prețului, ci va duce la plafonarea acestuia.

El a menționat că ar fi ideală o reducere a TVA-ului pentru a menține prețurile la un nivel stabil, având în vedere că acestea sunt în creștere.

Sorin Minea a făcut aceste declarații marți, într-o intervenție la Prima News, evidențiind că una dintre principalele provocări o reprezintă aprovizionarea unităților de procesare.

“Problema în România la ora actuală, şi este o problemă mare, nu acuz pe nimeni, este aprovizionarea unităţilor de procesare. Carne, nu prea mai avem, mai ales porc, avem pasăre. Iar în rest preţurile din România sunt mai mari decât preţurile pe piaţa externă. De aceea, se importă foarte mult. Poate printr-un ajutor dat producătorilor s-ar putea stabiliza preţurile. S-a vorbit de cei 10% returnaţi dacă materia primă este românească. Este un lucru îmbucurător”, a afirmat Sorin Minea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Întârzieri la plată pentru firmele implicate în programul Casa Verde Fotovoltaice

Acesta a precizat că o scădere a TVA nu duce la o reducere a preţului, ci la o plafonare a acestuia.

“Scăderea TVA nu duce la o scădere a preţului, ci duce la plafonarea preţului. Ar fi perfectă reducerea TVA pentru a putea păstra preţurile pe loc pentru că preţurile urcă. (…) Preţul general se aliniază preţurilor din Vest şi la materii prime şi la produs final.Noi avem o mare problemă. Prin comerţul intracomunitar care este liber nu putem niciodată să vindem mai scump decât celelalte ţări din Europa. Orice negustor, aici mă refer la orice retail, va prefera să vândă către consumator o marfă mai ieftină, iar consumatorul în ultimul timp s-a axat pe produse mai ieftine. A explica că noi trebuie să vindem mai scump pentru că producem cu materii prime din România sau procesăm în România, consumatorul va spune da, eu cumpăr româneşte, dar în clipa când ajunge la raft va cumpăra în funcţie de preţ”, a mai transmis preşedintele RomAlimenta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Frații Pavăl au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți faptul că eliminarea TVA-ului pentru produsele de bază nu poate fi luată în considerare ca o soluție viabilă. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a abordat această propunere într-un interviu acordat Digi24. Premierul Ciolacu a subliniat că orice reducere a cotei TVA de-a lungul timpului nu a avut rezultatele dorite. El a anunțat că se află în proces de elaborare a unei scheme de plafonare pe întregul lanț, iar aceasta va fi anunțată joi.

“Există o recomandare a Comisiei Europene să avem doar două praguri de TVA. Am văzut foarte des în spațiul public vorbind despre TVA 0. Vă anunț oficial că acest lucru nu se poate. CE nu acceptă nicio astfel de variantă pentru niciun fel de produs. Din experiența trecută, fiindcă trebuie să ne uităm mereu să vedem ce s-a făcut, orice reducere la TVA a adus o ieftinire pe o perioadă foarte scurtă de timp. Normal că a adus mai mică colectarea la stat, deci nu a funcționat. Eu nu vorbesc de prețuri plafonate, ci de un întreg ansamblu, o schemă aplicată pe întreg lanțul și voi veni cu această schemă în Guvernul României, un acord. Acordul nu îl poți face doar cu retailerii, ci și cu producători, distribuitori și importatori. Am să-mi asum acest lucru pentru că trebuie făcut Nu există varianta reducerii TVA”, a declarat Ciolacu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR implementează tehnologii de automatizare de la UiPath


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top