Prețul cărnii de porc în sfera fermelor continuă să înregistreze o tendință descrescătoare, coborând sub pragul de 270 de euro pentru o carcasă de 100 de kilograme, la sfârșitul lunii trecute
În luna ianuarie, aceeași cantitate era evaluată la 249,5 euro, în timp ce acum cu un an prețul era cu 24% mai mic. În această situație, Grecia și România reprezintă singurele state membre în care numărul de animale sacrificate a crescut în intervalul ianuarie-aprilie comparativ cu aceeași perioadă din anul 2022.
Prețul cărnii de porc scade sub nivelul de 2,7 euro pe kilogram. Comparativ cu anul precedent, scumpirea s-a situat în jurul valorii de 30%.
În ultima săptămână a lunii iulie, prețul carcasei de 100 de kilograme de carne de porc, tip S, a coborât sub pragul de 270 de euro (268,8 euro), după opt săptămâni în care chiar s-a depășit pragul de 284 de euro. Aceasta este concluzia datelor recente furnizate de Comisia Europeană, care reflectă o medie a prețurilor la fermele din Europa.
În România, prețul a înregistrat o scădere de 0,5% față de săptămâna anterioară și o scădere de 2,4% față de media ultimei luni, aliniindu-se astfel tendinței europene unde prețul mediu a atins 249,17 euro, cu o scădere de 0,8% față de săptămâna anterioară și cu o scădere de 1,1% față de media ultimei luni.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, carnea de porc tip S a înregistrat o creștere de 28,4% în România, în timp ce în UE creșterea a fost de 24,4%. În state precum Letonia, prețurile au crescut cu 43%, în timp ce în Malta prețul a rămas aproape neschimbat (+ 0,6%).
Anul acesta, în luna februarie, carnea de porc a costat în România 205 euro.
Creșterea numărului de sacrificări
În ceea ce privește numărul animalelor sacrificate, România și Grecia sunt singurele state membre unde numărul de porci sacrificați a crescut în primele patru luni ale anului. Cu toate acestea, datele la cinci luni indică o scădere a numărului de animale sacrificate, de la 1,2 milioane de capete în 2022, la 1,19 milioane de capete în 2023.
Spre exemplu, în perioada ianuarie-mai 2019, în România au fost sacrificați aproximativ 1,6 milioane de porci.
Importuri mai mari
Carnea de porc reprezintă un aliment deficitar în România, producția locală acoperind doar aproximativ o treime din necesarul de consum. Aceasta este principalul motiv pentru care carne de porc este unul dintre cele mai importate produse alimentare de foarte mulți ani.
Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în primele cinci luni ale anului, România a importat 130,6 mii de tone de carne de porc, în valoare de 368 de milioane de euro, și a exportat peste 1.600 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro. Față de perioada similară din anul anterior, importurile au crescut în volum cu 3,14% și în valoare cu 41,5%.
Cea mai mare parte a importurilor provine din Spania, Germania și Ungaria.