Connect with us

Prețul spot al energiei electrice a continuat să crească în România și în august, după ce crescuse și în iulie

image 2022 06 30 25654104 0 linii transport pentru energie electrica scaled 1 scaled - Moldova Invest

Național

Prețul spot al energiei electrice a continuat să crească în România și în august, după ce crescuse și în iulie

În luna iulie, prețul mediu al pieței pentru ziua următoare (PZU) a fost de 502 lei/MWh. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 5% față de luna precedentă, iunie, când prețul mediu lunar a fost de 479 lei/MWh.

Este pentru a doua oară consecutiv în acest an când prețul lunar mediu spot a crescut la București comparativ cu luna anterioară. În primele șase luni ale anului, prețul mediu al PZU a scăzut în fiecare lună, însă tendința s-a inversat în iulie și august.

În iunie, prețul mediu al pieței spot a fost de 422,7 lei/MWh, mai mic decât în mai, când a fost de 430 lei/MWh. Înainte de scăderea din iunie, a existat o reducere în luna mai, când prețul mediu ponderat a scăzut de la 470 lei/MWh în luna anterioară la 430 lei/MWh. În aprilie, prețul mediu ponderat a scăzut cu 12% față de martie. În luna martie, prețul a scăzut cu 21% față de luna precedentă, iar în februarie, prețul a fost aproximativ la același nivel cu cel din ianuarie. În ianuarie, prețul mediu ponderat a scăzut cu aproape 47% față de ultima lună din 2022, apropiindu-se de nivelul de la sfârșitul lui 2021.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a anunțat lansarea programului guvernamental "Spor pentru Moldova", în valoare de 1,3 miliarde de lei

În a doua parte a anului, tendința de ieftinire a încetat. În iulie, prețul a crescut la 479 lei, iar în august a atins 502 lei, depășind astfel pragul de 100 de euro/MWh. În august, pe data de 29, s-a înregistrat cel mai mare preț orar din acest an, de 1.900,55 lei/MWh, la ora 20.00.

De la începutul anului și până acum, prețul spot, calculat ca medie a fiecărui interval orar, a fost de aproximativ 526 lei/MWh, conform datelor noastre.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, exportator net de energie electrică! Care sunt principale destinații de export în 2023?

Cu toate acestea, în ciuda creșterii din ultimele luni, prețul din august 2023 este mult mai mic decât cel înregistrat acum un an. În august 2022, prețul mediu de închidere al PZU a fost de 2.400 lei/MWh, de aproape cinci ori mai mare decât cel actual.

“Pe piețele regionale și europene la termen se observă o inversare a tendinței în ceea ce privește prețurile: odata cu sfarsitul primăverii, acestea au început să crească, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică”, atrăgea atenția Asociația Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) la o întâlnire cu presa care a avut loc în iulie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Boloș: Deficitul bugetar atinge cote alarmante

Piața spot de energie electrică din București este interconectată din punct de vedere al prețurilor cu piețele similare din Ungaria, Cehia și Slovacia, și mai recent, cu cele din Austria, Polonia și Germania. Un moment important în această interconectare a avut loc în luna octombrie a anului 2021, când piața spot de energie electrică din București a fost conectată în același mod și cu piața din Bulgaria.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top